Afbeelding
Foto: Jan de Wit

Chili

Soms weet ik weken tevoren waar ik het over wil hebben in mijn artikel. Een andere keer echter, doe ik een idee op tijdens mijn werk. Zo ook deze keer: Chili.

Zondag 1 oktober zijn mijn vrouw en ik samen met een groep topSlijters, de organisatie waarbij wij aangesloten zijn, op bezoek geweest bij een grote wijnimporteur in het oosten van het land. Naast een bedrijfsbezichtiging werd ons ook een masterclass aangeboden over diverse wijnen van een Chileens wijnhuis. Hier werd ik nogmaals attent gemaakt op de bijzondere ligging van het land en de omstandigheden waaronder hier wijnbouw plaatsvindt.

Het land, gelegen aan de westkust van Zuid-Amerika, heeft een lengte van ruim 4.300 kilometer en een breedte van maximaal 180 kilometer. Hiermee strekt het zich uit over diverse klimaatzones. Door de bijzonder geografische omstandigheden is de wijnbouw hier verschoond gebleven van grote rampen waarmee de wijnboeren elders in de wereld, met name in Europa, geconfronteerd werden.

De oostgrens van het land wordt gevormd door het Andes gebergte met een gemiddelde hoogte van 4.000 meter en een lengte van ongeveer 7.000 kilometer. Het strekt zich daarmee uit van het zuiden van Chili tot ver ten noorden van het land. In het noorden van het land bevindt zich de Atacama woestijn. Deze woestijn, gelegen op een hoogte van goed 600 meter, staat bekend als droogste ter wereld.

Door deze unieke omstandigheden hebben de Phylloxera, ook wel bekend als druifluis en andere schimmels hier geen kans, terwijl ongedierte, waar de wijnbouw elders in de wereld last van heeft, hier niet voorkomt.

De wijnbouwgebieden bevinden zich grofweg gezegd in het midden van het land, waar het klimaat het meest geschikt is. Dit komt onder meer door de Humboldtstroom in de Stille Oceaan die hier, stromend van zuid naar noord, relatief koud water aanvoert. Hierdoor is het klimaat, met sterke afkoeling in de nacht als gevolg van deze golfstroom, ideaal. Kenmerkend in de wijnbouwgebieden is dat het in de ochtenduren vaak bewolkt is. Tegen het middaguur klaart deze bewolking meestal op en wordt het een aangename 25o celsius.

Naast de bekende druivensoorten, die bijna overal ter wereld voorkomen, kent Chili een specialiteit, de Carménère. Deze druivensoort is van Europese oorsprong, maar is na de Phylloxera epidemie, in de tweede helft van de 19e eeuw, hier uitgestorven. Juist als gevolg van de geïsoleerde ligging van Chili had de druifluis geen kans. De Andes is te hoog en koud en de woestijn in het noorden met zijn uitzonderlijke droogte te warm.

De Carménère is een druif die een relatief lage opbrengst genereert en laat tot rijping komt. Vaak is de wijn afkomstig van deze druif kruidig van smaak, denk hierbij aan een paprika of pepertje.

Doordat er in Chili veel verschillende subregio's zijn waar wijnbouw plaats vindt worden er wijnen met een grote diversiteit in kwaliteit geproduceerd. De instap prijsklasse voor Chileense wijnen ligt rond de €6,00 en loopt op tot boven de €20,00 per fles. Momenteel staat Chili op de derde plaats als het gaat om landen waarvan Nederland wijn importeert.