Tijdens de Beach Obstacle Run wordt veel geklommen en geklauterd.
Tijdens de Beach Obstacle Run wordt veel geklommen en geklauterd. Foto: Jeroen van Hattum

Beach Obstacle Run

"Survive the Elements", is het motto van de Beach Obstacle Run Texel (BORT) die zaterdag 14 oktober wordt gehouden. De start is bij paal 20 bij De Koog, de spektaculaire run vindt plaats tussen de strandslagen paal 17 en paal 21.

Zo'n 850 deelnemers doen mee aan deze sportieve strijd tegen de elementen, onder wie 400 Texelaars. Duinen, strand en bossen van Texel zijn opnieuw decor voor deze Texelse obstacle run. Een uithoudingsproef van maximaal 12 kilometer waarbij onderweg zo'n dertig hindernissen en obstakels moeten worden overwonnen. Er moet worden geklommen, geklauterd, gesprongen, gekropen en er wachten de deelnemers glij-, water- en modderpartijen. En daarnaast nog een flink stuk hardlopen.

De eerste groep start om 13:50 uur, waarna elke tien minuten een andere groep vertrekt. Het gaat niet om de snelste tijd, meedoen, teamspirit en beleving van het sportieve festijn is belangrijker dan winnen. Publiek is van harte welkom langs het traject. Na de evaluatie van de editie van vorig jaar zijn obstakels verbeterd en wordt er hard gewerkt aan nieuwe. De aankomst bijvoorbeeld is geheel vernieuwd. Aron Blaaboer, Morten Eschweiler, Dennis Weijers en Sido Overdijk die de BORT organiseren, vinden het belangrijk om kleinschalig te blijven, zonder lange wachtrijen bij de obstakels.

Dit jaar is de Run verhuisd van zondag naar zaterdag, zodat er ook meer tijd en gelegenheid is voor een gezellige after-BORT party. DJ Marco van Sambeek en Rob Wit verzorgen met hun VinylVan de muziek op het start- en finishterrein. Veel aandacht ook voor de verzorging van de deelnemers bij de finish. Ze kunnen zich laten masseren, een duik nemen in een hot tub en er is zelfs een mobiele sauna.

Kelly Vonk leidt op enthousiaste en professionele wijze de warming-up, waarbij dit jaar een speciaal door Marco gecomponeerde BORT-nummer te horen is.

De voorinschrijving van de derde editie van de Beach Obstacle Run Texel is gesloten, maar iedereen die zich tussen 13:00 uur en 14:00 inschrijft, kan zeker meedoen en om 15:20 uur starten. De voorinschrijving van de Kidsrun blijft tot 12 oktober open. Ook de Kidsrun, die start om 13:00 uur, kent een daginschrijving vanaf 12:00 uur. Deelnemers krijgen een unieke medaille, totaal anders dan die van vorige edities. Bij de finish maakt Remon van der Zwaag foto's van de deelnemers, die zonder kosten zijn te downloaden.

De Beach Obstacle Run Texel kan nog vrijwilligers gebruiken. Zoals om te assisteren en aan te moedigen bij de hindernissen en/of na afloop spullen op te ruimen. Dat duurt van 13:00 uur tot 17:30 uur, met als dank eeuwige roem en de BORT-trui als collectors item.