Achter de schermen

Bier

Ik dacht dat ik als ervaringsdeskundige wel iets wist over bier. Die illusie werd de bodem ingeslagen tijdens het interview met biersommelier Sil van Dijk. Man, wat kan hij vertellen over bier, ook over heersende hele en halve waarheden. Dan heb ik het niet over het misverstand dat de hoeveelheid die je naar binnen kunt slaan telt. Onzin, zeker niet als het op bier aankomt. De speciaalbiertjes die tegenwoordig zo populair zijn drink je om van te genieten. Misschien smaken ze wel het lekkerst thuis op de bank bij de kachel, al mis je daar de kenmerkende cafésfeer. Een mooi getint bier in zo'n fraai gevormd glas misstaat ook niet op de bar, met je vrienden. Tip van Sil: Kies allemaal wat anders, dan heb je meteen een leuk onderwerp om over te praten.

Denk niet dat zo'n speciaalbiertje ijs- en ijskoud het lekkerst is. Dat verdooft de smaakpapillen. Zo gaat er niks boven een "Grand Prestige" uit de kelder. Kenners weten het. Ik zie deelnemers aan de grote bockbierproeverij aan de Schilderweg vorige herfst nog zitten. Mopperend over de lage temperatuur van het bier en met de handen rond het glas om het brouwsel op te warmen. Het verhaal gaat dat de naam bockbier ooit in Beieren ontstaan is en een verbastering zou zijn van Einbecker Bier.

Het is maar een greep uit schijnbaar onuitputtelijke bierkennis van deze Oosterender biersommelier. We besloten het interview in stijl af te sluiten: met een biertje. Natuurlijk geen gewoon tappie, wat bijzonders. Sil wilde 's avonds nog te sporten, met alcohol in het lijf werkt dat niet. Dus bestelde hij een 0,0, zonder een spat alcohol dus. Ik vond het wel een goed idee. Het was even wennen, maar het viel me niet tegen. Na het drama met Buckler spelen brouwerijen volop in op de gezondheidsrage en brengen het ene na het andere alcoholvrije en –arme biertje op de markt. Met wisselend succes, maar de brouwers krijgen het steeds beter onder de knie. Op één been kun je niet staan, dus nog maar eentje. En na afloop kaarsrecht naar huis. Helemaal zo gek nog niet.

Over misverstanden en hele- en halve waarheden gesproken, tijdens de hoorzitting over de nieuw te bouwen bierbrouwerij kwamen er weer heel wat voorbij. Voor- en tegenstanders vlogen elkaar verbaal in de haren, het doet de besluitvorming geen goed. Misschien dat ze het eens kunnen worden onder een biertje, met of zonder...

Gerard Timmerman