Plan van aanpak voor meer geluk en gezondheid voor Texelse jeugd

Texelse jongeren die lekker in hun vel zitten, gezond zijn en zich gelukkig voelen. Dat is de doelstelling van het "Plan van Aanpak: in gesprek met jongeren".

Resultaten van de Jeugdmonitor 2016-2017, op basis van een enquĂȘte over gezondheid, welzijn, geluksgevoel en ander zaken onder tweede- en vierdeklassers op de OSG, waren tamelijk alarmerend. Er kwam onder meer naar voren dat ruim een kwart van de jongeren zich psychisch ongezond voelt, ruim de helft voelt zich eenzaam, niet zo gezond eten, te weinig bewegen en meer roken en drinken dan leeftijdgenoten elders. Ook op veiligheid op school en pesten scoort Texel negatiever dan elders. Reden dat de raad op 12 juli in de motie "De Texelse jeugd verdient meer geluk" het college opriep onder meer bijeenkomsten te organiseren, met als doel een beter welzijn voor de jeugd.

Het plan van aanpak waarmee het college van b en w nu komt omschrijft hoe de gemeente samen met (maatschappelijke) partners (Young4Ever, Brijder, GGD, OSG De Hogeberg, etc.) maar vooral ook met jongeren en ouders tot een integrale aanpak van de gesignaleerde vraagstukken en problemen wil komen. Eerste stap is de resultaten van de jeugdmonitor analyseren. Dan volgt een brede startbijeenkomst met de partners om thema's te bepalen en vervolgens een dialoog met jongeren en hun ouders om de thema's te toetsen, te verdiepen en mogelijk dat jongeren en ouders zelf oplossingen kunnen organiseren. Vervolgens worden per thema plannen van aanpak uitgewerkt. Uiteindelijk moeten hier concrete acties uit voortkomen. Er komen per thema projectgroepen en een regiegroep. Bedoeling is dat de uitvoering van het project bij de OSG en de gemeente binnen de bestaande formatie gebeurt. Het project heeft een looptijd van een jaar.