Biersommelier Sil van Dijk raakt niet snel uitgepraat over bier.
Biersommelier Sil van Dijk raakt niet snel uitgepraat over bier. Foto: Gerard Timmerman

"Bier is een fantastische wereld"

Over bier raakt Sil van Dijk niet snel uitgepraat. Hij tapte het in de horeca, werkte in de brouwerij, heeft er voor doorgeleerd en nu heeft de biersommelier als zelfstandig ondernemer van zijn passie zijn beroep gemaakt: Horecabiertraining.

"Bier is een fantastische wereld, ik probeer mensen er wat van mee te geven", doelt Sil op de trainingen die hij geeft, proeverijen die hij houdt en andere activiteiten rond bier. Bier is booming, denk aan de populariteit van speciaalbieren. Sil: "Ik werkte vroeger in de horeca. Pils, pils en nog eens pils werd er toen gedronken. Eind jaren tachtig dook er ineens een Palmpje op. Dat was wat. Moet je nu kijken", doelt hij op het rijke aanbod aan speciaalbieren. Overgewaaid uit België. "Ze hebben daar erg onder de oorlogen geleden en hun brouwerijen nooit kunnen innoveren zoals in Nederland. Daardoor zijn de Belgen op klassieke wijze bier blijven brouwen." Nederland, ooit het land van de kuitenbrouwers, is aan een inhaalrace bezig. Sil schat het aantal brouwerijen van omvang op vijftig à zestig."

Zeven jaar geleden ging hij aan de slag in de Texelse Bierbrouwerij. "Ik zat veel langs de weg. Als je iets doet, moet je het goed doen. Dus heb ik in Oostenrijk de opleiding tot biersommelier gevolgd. Zo groeide mijn passie voor bier en kwam ik er achter dat ik erover praten veel leuker vind dan verkopen." Hij heeft er veel over te vertellen. Bij trainingen gebruikt hij zijn Biermenu als leidraad.

"Het bestaat uit zes gangen. De eerste over bierkennis. Ik vertel over de verschillende types bier, glutenvrij, Trappisten en laag in alcohol, om maar wat te noemen. Daarna geeft ik les in biertappen. Ik vertel ook over gastvrijheid. "Het zit ook in details, zoals het logo naar de gast draaien, geen ingezakt schuim, het glas op een viltje, etc." Ook de techniek komt aan bod. "Hoe zit het bijvoorbeeld met koolzuur?" Veelgemaakte fout: bier dat te koel wordt geserveerd. "Vuistregel is ongeveer een graad per alcoholprocent." En ten slotte: "Heel belangrijk: hygiëne."

Al dan niet in samenwerking met bedrijven organiseert hij proeverijen, ook bij zijn oude werkgever staat hij regelmatig voor groepen. En hij verleent hand- en spandiensten voor de Strender Bokketocht komende zaterdag en de bokbierproeverij in De Koog over een paar weken.