Berry Lussenburg en Jeroen Ras op het podium van De Toegift.
Berry Lussenburg en Jeroen Ras op het podium van De Toegift. Foto:

Nieuw elan met behoud van het karakter in De Toegift @Klif 12

De één ervaring in de theaterwereld, de ander juist in de horeca. In april kwamen de werelden van Berry Lussenburg en Jeroen Ras ook werktechnisch samen toen zij Klif 12 overnamen van Cor van Heerwaarden. Inmiddels heeft het toekomstig echtpaar hun draai gevonden in de zaak die zij omdoopten tot De Toegift @Klif 12. Tijd om eens met ze te gaan praten in het theaterrestaurant in Den Hoorn.

Van Vlaardingen naar Texel, het is nogal een verandering. Toch lijken Berry en Jeroen zich al helemaal thuis te voelen op het eiland. "De buren hier op Klif zijn geweldig, het is een warm bad. Ook in De Cocksdorp waar we eerst een huis hebben gevonden, is het goed vertoeven. Wel moet ik zeggen dat we nog niet heel veel vrije tijd hebben gehad. Je hebt het druk met het opstarten van de zaak en bovendien hebben we het heel druk met onze bruiloft die in november hier gehouden wordt." Berry heeft zijn sporen verdiend in de theaterwereld en trad al regelmatig op in Klif 12, horeca-ervaring had hij echter totaal niet. "Veel verder dan de spoelkeuken van V&D ben ik nooit gekomen, maar Jeroen is een echte horecaman. Als ik in mijn eentje achter de bar sta, is het ook binnen de kortste keren een rotzooitje. Dan ligt er overal wat, we zorgen ervoor dat ik dus niet vaak alleen sta", vertelt hij in opperbeste stemming.

Nooit eerder op toneel

Waar Berry geen horeca-ervaring heeft, geldt dat voor Jeroen als het aankomt op het theater. "Voordat we met De Toegift begonnen, kwam mijn carrière op dit vlak niet verder dan het schooltoneel. Toen ik in april voor het eerst op het podium stond, had ik klotsende oksels. Maar toen mijn deel er op zat, wilde ik direct weer. De adrenaline stroomde door mij heen", vertelt Jeroen. Inmiddels zitten ze een halfjaar in het theaterrestaurant dat voor velen toch in één adem genoemd wordt met Cor van Heerwaarden. "Maar we willen er nu wel echt onze draai aan geven. Dat betekent niet dat we alle kennis van Cor overboord gooien. We kennen Cor al jaren en zijn bevriend, zijn kennis kunnen we goed gebruiken. Bovendien heeft hij een enorm netwerk op en buiten Texel. Maar we gaan wel wat dingen veranderen, zo wordt de kaartverkoop gemoderniseerd, binnen gaat een schilder aan de slag en wordt de vloer aangepakt. Dit alles wel met behoud van de sfeer van nu", legt Berry uit. De grootste verandering wordt de aanpassing aan de bar, nu meer een afgiftepunt. "Daar komt een grotere bar, waar mensen ook echt aan kunnen zitten, maar de optredens en theaterdiners blijven natuurlijk gewoon", stelt Berry en Jeroen vult aan: "We willen geen café worden, we zijn een theaterrestaurant en dat zal zo blijven. Daar hoeven mensen zich geen zorgen over te maken. Maar het wordt straks ook mogelijk om bijvoorbeeld formule 1 te kijken op groot scherm op zondag."

Dorpsfunctie

Hoewel De Toegift@Klif12 een vast adres is voor veel toeristen, snappen Berry en Jeroen heel goed hoe belangrijk de Texelaar is. "De toeristen komen tijdens hun vakantie en komen hier een aantal keren in de week eten, dat is prachtig. De Texelaars zijn hier het hele jaar en daarom moet het ook echt een ontmoetingsplek voor Texelaars worden. We hebben hier regelmatig mensen uit het dorp die graag gewoon een glas drinken. Dat is ook de reden dat die bar er in komt. We willen echt dat De Toegift een dorpsfunctie krijgt", vertelt Berry.

De eerste maanden als Texelaar zijn hen goed bevallen. "Mijn huis in Vlaardingen, waar ik sinds 1990 gewoond heb, is vanaf volgende week opgezegd en dan woon ik hier net als Jeroen ook echt. Dan ben ik ook Texelaar, al word je dat nooit echt als je hier niet geboren bent natuurlijk", knipoogt Berry die de Texelaar al aardig lijkt te begrijpen. Op de vraag of het een grote stap is vanuit Vlaardingen naar Texel heeft Jeroen wel een antwoord: "Het is hoe je er zelf instapt. Ik heb in het verleden op Curaçao gewoond, waarmee ik bedoel te zeggen dat ik niet erg honkvast ben. Dat wil niet zeggen dat we hier zo weer weg zijn. We kijken al vooruit naar de toekomst en hebben plannen zat." Berry kwam al vijftien jaar werktechnisch voor de shows op Texel en wist een beetje wat hij kon verwachten. Toch zijn er ook voor hem zaken waar hij geen kennis van had. "Dan bestel je iets inclusief verzendkosten en komt er ineens nog geld bij omdat het van Den Helder nog de zee over moet en ik merk nou bij het aanschaffen van een trouwpak dat ook dit niet zo makkelijk gaat op het eiland, dat wordt dan maar een speciaal dagje overkant."

De overname

De overname van Klif kwam volgens Jeroen en Berry niet op een specifiek moment, het ging geleidelijk. "De eerste keer dat er over gesproken werd, was al in 2015 op Gran Canaria, ook alweer een eiland. Later zijn gesprekken serieuzer geworden. Omdat we bevriend zijn met Cor en Bas hebben beide partijen al snel externe hulp ingeschakeld en die hebben de gesprekken gevoerd. Wij zijn vrienden en dat moest ook zo blijven. Maar het gaat wel over zaken. We moesten nog een heel businessplan opstellen en dat werd weer door de andere partij getoetst. We keken samen wel eens naar het programma 'Ik vertrek' en zaten dan hoofdschuddend bij stellen die al vertrokken voordat alles rond was. Maar vervolgens had Jeroen zijn baan al opgezegd voor alles rond was, toen er nog weer ergens een kink in de kabel kwam. Daarbij zou een ander stel misschien wel net zo hoofdschuddend hebben geknikt als wij eerder", lacht Jeroen.

Over 5 jaar

Samen hebben ze een idee over de toekomst en een antwoord op de vraag 'wanneer zijn jullie over vijf jaar tevreden', laat dan ook niet lang op zich wachten. "Als het beeld dat wij nu voor ogen hebben gerealiseerd is. Met een breed scala aan theater en cultuur en met daarnaast een echte dorpsfunctie voor Den Hoorn. Daarnaast moet er continuïteit zijn in de openingstijden. In de winter gaan we denk ik wel een extra dag dicht, maar we willen wel het hele jaar open zijn", legt Berry uit. Een ding hebben ze al begrepen, dat je er zonder samenwerking niet komt. "We proberen iedere dinsdag ergens te lunchen om zo ook de verschillende ondernemers te leren kennen. Daarnaast hebben we ons aangesloten bij TOP. Samen krijg je meer voor elkaar, dan alleen. Je kunt profiteren van het netwerk, maar dan moet je wel meedoen. Het moet van twee kanten komen", meent Jeroen. "Toen wij hoorden van een dergelijk platform, hadden wij direct zoiets van 'daar moeten we ons bij aansluiten'.

Meer over Klif 12 is te vinden op de website van theaterrestaurant: www.detoegift.com.