Perla Schmidt en Annemarie Visser met de kunstwerken bij de 12 Balcken.
Perla Schmidt en Annemarie Visser met de kunstwerken bij de 12 Balcken. Foto: Jeroen van Hattum

Hulp bieden op Lesbos

Perla Schmidt uit De Cocksdorp gaat eind oktober een week naar Lesbos om mee te helpen in één van de vluchtelingenkampen daar.

Schmidt komt in actie voor de stichting Because We Carry die sinds 2015 in de vluchtelingenkampen op Lesbos hulp aan vluchtelingen verleent. Samen met een team van zeven mensen van de overkant gaat ze naar Kara Tepe, één van de kampen op het Griekse eiland.

De groep zorgt er een week lang voor dat de circa duizend vluchtelingen in Kara Tepe ontbijt krijgen en daarvoor is €8000,- nodig. De groep is dat bedrag zelf bij elkaar aan het verwerven. Voor Schmidt is deze week een actie in de 12 Balcken aan de Weverstraat in Den Burg begonnen. Kunstenares Annemarie Visser uit Berkhout exposeert daar de komende maand eigen werken. Afdrukken daarvan zijn in een passepartout voor €20,- te koop en dat geld gaat rechtstreeks naar Schmidt om te besteden aan de hulp op Lesbos. De actie bij de Balcken loopt tot het einde van de maand.

De bewoonster van De Cocksdorp wil meehelpen op Lesbos om wat te doen voor de medemens die in mindere omstandigheden verkeert. "We hebben het hier hartstikke goed. Maar er komen daar nog wekelijks boten aan vol berooide en wanhopige mensen die vaak gevlucht zijn voor de oorlog in hun land. Zij verkeren in de kampen in grote onzekerheid. Hulp is daar nog steeds hard nodig."

Naast het regelen van het ontbijt ondernemen de vrijwilligers in de middag activiteiten met de vluchtelingen en hun kinderen. Via diverse media is te lezen geweest dat de situatie in de kampen op Lesbos over het algemeen ronduit slecht is. De voedselvoorziening laat ook te wensen over, waardoor Because We Carry ontbijten is gaan verzorgen. De vrijwilligers betalen hun eigen reis- en verblijfskosten.

Volgens Schmidt is op www.becausewecarry.org meer over de stichting te vinden. Mensen die met Schmidt in contact willen komen, kunnen bellen naar 06-26766302 of mailen naar perla_laxmi@hotmail.com.