Indicatieve plannen zoals ingediend door de brouwerij. De volledige plannen zijn te vinden via de website van de gemeente.
Indicatieve plannen zoals ingediend door de brouwerij. De volledige plannen zijn te vinden via de website van de gemeente. Foto: Bestemmingsplan bedrijventerrein Oudeschild

Partijen lijnrecht

tegenover elkaar

Feiten en gevoelens, het was voor de politici goed opletten tijdens de bespreking van de plannen van de brouwerij. Tijdens de inspreekronde moest brouwerij-directeur Van der Loeff het opnemen tegen voornamelijk tegenstanders en een kritische commissie.

Ook na dinsdag blijft een aantal zaken onduidelijk. De brouwerij stelt dat er 72 mensen werkzaam zijn bij de brouwerij en dat dit met de verhuizing zal doorgroeien tot ongeveer honderddertig, waarvan zo'n honderd Texelse arbeidsplaatsen. De tegenstanders stellen dat er eerder door de brouwerij een lager personeelsaantal is doorgegeven en dat dit in de toekomst alleen maar minder wordt: "In een moderne geautomatiseerde brouwerij zijn nou eenmaal minder mensen nodig in het productieproces."

Hoger opgeleid

Van der Loeff gaf aan dat er meer opgeleid personeel nodig is, onder meer in het laboratorium. "We richten ons ook steeds meer op het zelf opleiden van personeel. We zijn bovendien geen brouwerij van een grootte die het zich kan veroorloven om alleen maar dure robots aan te schaffen en dat willen we ook niet. Het moet ook een ambachtelijke brouwerij blijven. Na de eerste verhuizing willen we doorgroeien naar een productie van 157.000 hectoliter. De 350.000 hectoliter waar ook over gesproken wordt is een stip aan de horizon, waarvan ik het niet zie gebeuren. Maar we willen nu naar een plek waar de toekomst gewaarborgd is, zodat we niet over twintig jaar weer moeten verhuizen. Ik denk dat we dat dan namelijk ook niet kunnen betalen."

Vervoersbewegingen

Een ander heikel punt voor veel partijen en omwonenden blijft het aantal vrachtwagens dat op- en afrijdt naar de brouwerij, volgens Van der Loeff beperkt tot twaalf vrachtwagens per dag. Texel 2010 wilde graag weten hoe de brouwerij kan garanderen dat deze auto's niet door het dorp rijden. De brouwerij stelt dat hierover contractuele afspraken zijn met de leverancier die ook in het dorp woonachtig is. Cees Hoogerheide vroeg verduidelijking over de mate van het productieproces: "Is het de bedoeling dat de fabriek 24/7 gaat draaien? Van der Loeff legde uit dat er in de toekomst mogelijk een derde ploeg werkzaam zal zijn, zodat dit inderdaad het geval kan zijn. Hij sluit daarbij activiteiten buiten in de avonduren en in de nacht uit. Dat het aantal vervoersbewegingen niet evenredig toeneemt aan de stijging van de productie komt volgens de directeur door het feit dat er efficiƫnter beladen wordt.

De uitleg van de Texelse bierbrouwerij ten spijt, de tegenstanders heeft hij nog niet om. Omwonende Klein Woolthuis gaf aan alles te doen wat binnen zijn juridische mogelijkheden ligt om de brouwerij op deze locatie tegen te houden. Het idee van Jan Aris Eelman - die zich ontpopte als fel tegenstander van een nieuwe brouwerij in Oudeschild - om de nieuwbouwplannen te verplaatsen naar de kennispolder van het NIOZ lijkt nu al de prullenbak in te kunnen, er lijkt simpelweg geen draagvlak.

Volgens wethouder Hercules is de provincie erg kritisch en zijn plannen niet zomaar goedgekeurd, ook het college let er op dat de nieuwe brouwerij goed in het landschap past. De plannen liggen de komende zes weken bij de provincie. Hiertegen kunnen zienswijzen worden ingediend. Ook nadat een daadwerkelijke bouwvergunning is gegeven, zijn er juridische mogelijkheden.