Het excellente ram van Jaap Hin.
Het excellente ram van Jaap Hin.

Tweede A-ram voor Jaap Hin

Het gebeurt zelden dat een schapenboer twee keer een ram heeft dat het predikaat 'uitmuntend' van het Texelse Stamboek krijgt, maar het is bij Jaap Hin op Spang gelukt. Vorig jaar had hij een 3,5 jaar oude ram die de a-status kreeg, een week geleden kreeg een andere ram die 2,5 jaar geleden op het bedrijf van Hin werd geboren eveneens die status. Inspecteurs van het Texels Stamboek gaven de ram 91 punten voor het algemeen voorkomen en de fokkwaliteiten. De grens voor het predikaat 'uitmuntend' ligt bij negentig punten. Hin toont zich op bescheiden wijze trots op het resultaat.

De schapenfokker, die in 2007 de schapenboerderij van Piet Verberne op Spang overnam, kreeg een jaar geleden tijdens het scheren in de gaten met een bijzondere ram te maken te hebben. "Dat zie je op zo'n moment aan de vormen." Op Texel deed hij met het dier niet mee aan wedstrijden, aan de overkant wel.

Inmiddels hebben ook andere schapenfokkers de bijzondere ram ontdekt: het dier is aan de overkant om voor nakomelingen te zorgen. Twee rammen in de Achterhoek en de Betuwe hebben het laatste jaar eveneens dezelfde status van 91 punten behaald.