Rumoerige avond bij bespreken brouwerij

Hoe hoog wordt het nou echt? Hoe sterk zijn de beloftes van de brouwerij om niet door het dorp te rijden en zou Texel niet een proeftuin moeten zijn voor bedrijven in plaats van een gebied voor grootschalige industrie?

Allemaal vragen die dinsdag aan bod kwamen tijdens de bespreking van de verhuisplannen van de Texelse bierbrouwerij. De opkomst qua publiek was groot en het waren vooral tegenstanders van de brouwerij die hun weg naar het raadhuis hadden gevonden. Toen directeur Marten van der Loeff zijn plannen aan de commissie presenteerde, was er dan ook weinig enthousiasme op de publieke tribune. Nadat Van der Loeff had uitgelegd dat de nieuwe brouwerij (voorlopig) slechts achttien procent van het gebied bebouwt en dat de maximale hoogte van vijftien meter slecht geldt voor de silo's, was het de beurt aan de tegenstanders. Achtereenvolgens kwamen Casper de Graaf (die sprak namens de dorpscommissie van Oudeschild), Joop Groeskamp (stichting Kernwaarden), Marijke Eelman (Platform aanwonenden) en Bonne Klein Woolthuis (aanwonende) aan het woord. Allen speelden zij een thuiswedstrijd, alles wat zij zeiden werd met applaus ontvangen op de tribune. Wethouder Eric Hercules greep in tijdens het betoog van Casper de Graaf die een schets presenteerde aan de commissie waarop te zien was hoe het er volgens hem uit kon gaan zien: een enorme loods over het hele bouwvlak met een hoogte van 15 meter. Hij baseerde zich op het feit dat deze hoogte voor het hele vlak was aangevraagd. Hercules benadrukte dat er van deze plannen geen sprake is en dat er meerdere losse gebouwen komen, waarvan de hoogte absoluut niet overeenkwam met de tekening. "Een dergelijk gebouw zou de gemeente ook nooit toestaan."

Groeskamp, die de tijd nam voor zijn betoog, benadrukte dat het stichting Kernwaarden niet alleen gaat om wat er nou direct gebouwd wordt, maar om wat er mogelijk is in de toekomst. "Texel zou een proeftuin moeten zijn voor bedrijven en niet de plaats voor grootschalige industrie. Texel is uniek in al zijn variatie en met kernwaarden als ruimte, natuur en open landschap, daar past dit niet in." De opmerking dat bedrijven hier alleen zijn om zich te ontwikkelen leidde tot verbazing bij Jur Schuiringa van de VVD: "Dus een bedrijf mag hier beginnen en groeien, maar als het te groot is, besteden we het productieproces uit naar China en laten we het terugsturen om er vervolgens een label 'Texels product' op te plakken?" Dries Veltkamp (PvdA) vroeg zich af hoe Stichting Kernwaarden denkt over agrarische bedrijven die wel zijn toegestaan en met een bebouwing van 0,9 hectare vergelijkbaar zijn met de startplannen van de brouwerij. "Moeten we dat dan ook maar inperken?"

De brouwerij houdt komende dinsdag (10 oktober) tussen 18:00 en 20:00 uur een inloopavond voor alle belangstellenden in de brouwerij. Hierbij wordt informatie over de plannen gegeven, worden vragen beantwoord en er is ruimte voor discussie. Meer op pagina 2.