Visualisatie van de zanddijk plus het nieuwe natuurgebied bij de PH-polder.
Visualisatie van de zanddijk plus het nieuwe natuurgebied bij de PH-polder. Foto: Hollands Noorderkwartier

Aanleg zanddijk naar Jan De Nul

De Belgische aannemer Jan De Nul gaat definitief de zanddijk bij de Prins Hendrikpolder aanleggen. Dat heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laten weten.

De afgelopen weken zijn er geen bezwaren ingediend tegen het voornemen tot gunning door het hoogheemraadschap, waardoor de gunning definitief is geworden. De aanleg van de drie kilometer lange zanddijk aan de buitenzijde van de PH-dijk start in de zomer van 2018 en duurt naar verwachting zo'n anderhalf jaar.

De totale kosten inclusief onderhoud zijn geraamd op €45 miljoen. Volgens het hoogheemraadschap past de aanbieding van Jan De Nul binnen de totale raming.

Het rijk stelde een paar jaar geleden op basis van het Hoogwaterbeschermingsprogramma €30 miljoen voor de PH-dijk beschikbaar. Het Waddenfonds zegde €12,2 miljoen toe, de provincie Noord-Holland €1,5 miljoen en het hoogheemraadschap €0,5 miljoen. De Texelse gemeenteraad trok €375.000,- (later aangevuld met €16.875,-) uit om een garantstelling van €750.000,- af te kopen.

Jan De Nul is wereldleider op het gebied van baggerwerkzaamheden. De aannemer verzorgt op internationaal niveau bagger- en landwinningsprojecten. Voor de Prins Hendrikzanddijk werkt de aannemer intensief samen met diverse Nederlandse bedrijven waaronder een aantal ondernemers op Texel. Welke moet nog blijken, de aannemer is eerst nog afspraken met hen aan het maken.

Het zand wordt straks gewonnen in de Noordzee en vanaf een schip in de Texelstroom via pijpleidingen bij de PH opgespoten. Met bulldozers wordt het in model gebracht. De overlast door aanvoer over land blijft daardoor beperkt.

Donderdagavond 12 oktober houden het hoogheemraadschap en Jan De Nul in 't Skiltje in Oudeschild een informatiebijeenkomst. De inloop van de avond begint om 19.30 uur. Om 20.00 uur wordt er een presentatie gegeven, waarna er vragen gesteld kunnen worden. De zanddijk is onderdeel van de 17 km dijkversterking aan de Waddenkant. De overige 14 km is in handen van Combinatie Tessel. Die werkzaamheden werden voor zeventig miljoen euro aanbesteed.