Onrust bij marktkooplieden over nieuwe indeling van warenmarkt

Een nieuwe indeling van de warenmarkt op de Groeneplaats in Den Burg heeft gisteren een hoop onrust veroorzaakt bij de marktkooplieden.

Zij kregen afgelopen vrijdag een brief van de gemeente dat er vanaf maandag 9 oktober een nieuwe indeling van de markt is. Dit in verband met het archeologisch onderzoek op de Groeneplaats en de daarop volgende nieuwbouw in het centrum van Den Burg. Bijgevoegd zat een tekening waarop te zien is dat de meeste kramen geconcentreerd zouden worden op de plek waar vroeger de bult was.

Het leidde gisteren tot boze reacties, met name over het gebrek aan communicatie over de wijzigingen. Volgens een aantal marktkooplieden was absoluut geen rekening gehouden met de vraag of het allemaal zou passen en het tijdstip van 9 oktober werd ongelukkig genoemd. Vanaf november wordt het rustiger op de markt, tot die tijd is iedereen nog volop met de broodwinning bezig.

Gevoelig lag eveneens dat er bij de nieuwe indeling geen ruimte meer voor auto's is. Alleen verkoopwagens die zijn ingetekend zijn volgens de brief van de gemeente straks nog toegestaan. Andere auto's moeten vanaf 9 oktober elders worden neergezet. "Zie je me al telkens heen en weer lopen naar het parkeerterrein van de oude LTS om wat te gaan halen?", aldus een van de verkopers.

De onrust leidde maandagmiddag meteen tot overleg tussen de gemeente en de marktcommissie. Uitkomst van dat gesprek was dat de gemeente een nieuwe indeling van de warenmarkt gaat maken en daarover communiceert met de marktkooplieden.