Loodsbotter Texelstroom vaart met "Boswachter gezocht"

In aflevering acht van "Boswachter gezocht" op vrijdagavond 20 oktober, aanvang 19.30 uur, is te zien hoe de kandidaten een tochtje maken met de loodsbotter Texelstroom. Renske van IJsseldijk doet verslag.

"Een heel leuke ervaring. We hadden een enorme berg spullen en apparatuur aan boord en een grote crew, die van alles van ons wilde. De bemanning mocht niet in beeld, dus of we een stapje naar achteren, benedendeks, naar voren, opzij, naar boven, en vooral stil wilden zijn. Overstag gaan moest in overleg, want anders verstoorden we de opnames. Een hele belevenis, maar alles ging in goed overleg en vriendelijk. Vanaf de bijboot van Flip en Cynthia Duinker zijn opnames met een drone gemaakt. Die hebben we mogen zien: in een woord prachtig! En wellicht krijgt de Texelstroom daar ook wat materiaal van."

"Laat in de avond zijn we richting de Schorren gevaren om daar droog te vallen. Ingewikkeld om in het donker je weg te vinden, omdat je niet alle tonnen meer kunt vinden. Maar het lukte om behoorlijk precies uit te komen waar Peter Schoo, de schipper, het vooraf bedacht had. Anker uit. Vrijwel geen wind. En in de wetenschap dat zondagochtend windkracht 5 'van achteren' verwacht werd, wilden we graag alvast omdraaien om in het perspectief van de zondagochtend achter het anker te liggen, in plaats van er voor. Met hulp van de SBS-crew, waar een paar goede zeilers bij zaten, hebben we met de boom het schip gekeerd en vervolgens nog uren gewacht tot we echt stabiel lagen. Maar het wad is gelukkig erg mooi in het donker. Het werd een korte nacht."

Zondagochtend om 6.00 uur ging de wekker, veel ontbijt maken, boswachter-kandidaten overboord zetten, en vervolgens (uren later) de crew en alle spullen in het bootje van Flip en Cynthia laden. Toen waren we weer onder ons en moesten we nog uren wachten voor we zelf weg konden varen. We kwamen gelukkig mooi los van de bodem. Met windkracht 6, vol op de kop, stroom volop tegen, en allemaal moe door slaapgebrek, besloot Peter niet terug te zeilen. Heel verstandig."