Leo Timmers (TexelEnergie), Marjan Minnesma (Urgenda), Eric Hercules (gemeente) en Ruud Maarschall (Hoogheemraadschap).
Leo Timmers (TexelEnergie), Marjan Minnesma (Urgenda), Eric Hercules (gemeente) en Ruud Maarschall (Hoogheemraadschap). Foto: Gerard Timmerman

Zonnepark flinke stap naar energieneutraal

Met de aanleg van een zonneveld van 8500 zonnepanelen op waterzuivering Everstekoog zet Texel een flinke stap in de richting van volledig energieneutraal. Na realisatie opereert het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) volledig energieneutraal op Texel en de gemeente voor een kwart.

Een energieveld met bij elkaar een capaciteit van 2,2 megaWatt. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Texel, hoogheemraadschap, Liander en TexelEnergie. Uitdaging voor Liander is hoe de transitie naar duuzame energie zonder (al te grote) uitbreiding van het netwerk kan worden gerealiseerd.

Marjan Minnesma

Eén van de sprekers bij de officiële start vrijdag was Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. Haar boodschap was verre van vrolijk: "Nederland doet het niet beter dan andere landen, onze CO2 uitstoot is onverminderd hoog. Met de huidige uitstoot zijn we binnen tien jaar op anderhalve graad temperatuurverhoging. Bij twee graden verhoging zullen honderden miljoenen mensen ter wereld door misoogsten op drift raken. Maar we gaan nu nog richting vier graden. Alle politici die mooie praatjes houden, het is echt kul! We moeten binnen vijftien jaar naar honderd procent duurzame energie. Het kan wel degelijk. Windmolens worden groter, vrachtwagens kunnen elektrisch. Als we naar 100 procent duurzaam gaan, is de energie opwekking ook drie miljard goedkoper dan fossiel. Met je eigen duurzame systeem ben je ook zekerder."

Een aantal projecten van Urgenda spelen op Texel. Zoals de eerste tien volledig energieneutrale woningen, gerealiseerd voor €35.000,-, gemiddeld het bedrag wat je in vijftien jaar uitgeeft aan energie per woning. "Jullie zijn de pioniers. Op die apparaten staat wat ze doen, maar niet eentje blijkt te doen wat er op staat. Dankzij de pioniers weten we dat. Maar de meeste fabrikanten willen niet garanderen wat ze opschrijven."

Om de verduurzaming van woningen te stimuleren, pleit ze er bij de overheid voor de overdrachtsbelasting naar zes procent te verhogen. "Als je dan zegt, als je binnen een jaar je huis energieneutraal maakt, dan krijg je dat geld terug, dan denk ik dat dat een enorme stimulans is." Er ligt ook een taak voor de woningcorporaties, om zich als doel te stellen voor 2030 woningen energieneutraal te maken. Het economische voordeel daarvan zou, als een lagere huursom, ten goede kunnen komen aan huurders. Dat voorkomt een dreigende energie-tweedeling in de maatschappij tussen mensen die wel en niet financieel van duurzame maatregelen profiteren. Een angst die ook wethouder Hercules onder woorden bracht.

Hercules noemde het project op Everstekoog een mooie voorbeeld van hoe Texel landschap (zonnepanelen in de "industriële" omgeving van Everstekoog), de energie-ambitie en innovatie (drijvende zonnepanelen) weet te combineren. Overigens komt het merendeel (6200) van de 8500 zonnepanelen op land te staan, aan de duizend drijvende panelen worden er nog eens circa duizend toegevoegd.

Warmtepomp

Er zit nog het nodige in de pijpleiding. Zo wordt in Alkmaar gewerkt aan een volledig stille warmtepomp, waarmee met warmte uit de lucht (dus niet uit de grond) woningen of bedrijven kunnen worden verwarmd. De verwachting is dat deze al binnen een jaar op de markt komt. De prijs van €800,- die werd genoemd, wekte bijna ongeloof.