Corina van de Wetering en Ineke Derksen bij de Nissan Patrol waarmee ze naar Banjul gaan.
Corina van de Wetering en Ineke Derksen bij de Nissan Patrol waarmee ze naar Banjul gaan. Foto: Jeroen van Hattum

Op pad met hulpgoederen voor 7700 km lange tocht naar Gambia

Corina van de Wetering uit Den Burg doet van vrijdag 20 oktober tot maandag 20 november mee aan de Rotary Challenge Zwijndrecht - Banjul.

Samen met Ineke Derksen uit Buren rijdt Corina een circa 7700 kilometer lange tocht in een Nissan Patrol 4x4 naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. Het wordt een tocht door Europa, Marokko, Mauritanië en Senegal ten bate van de stichting stichting Scholenplan Gambia.

De twee vriendinnen, die elkaar al van vroeger kennen, nemen onder meer dozen met drinkflessen, gereedschap, speelgoed, correctbooks (herbruikbare schriften), medicijnen en verbandmiddelen mee. De auto zelf ter plekke geveild. Een tent op het dak, waarin de twee onderweg overnachten, wordt eveneens voor het goede doel verkocht. Met behulp van een andere auto gaat er een echoapparaat van de huisartsenpraktijk van Jan Hoekstra en Jacqueline Dros mee naar Gambia waar het in een ziekenhuis een tweede leven krijgt.

Corina, dit jaar voorzitter van de Rotary op Texel, kwam in juni 2016 in contact met de Rotary Challenge en begon daarna met de voorbereidingen. Met vriendin Ineke maakte ze vroeger de nodige reizen, waardoor een 7700 kilometer lange tocht met zijn tweeën een goed vooruitzicht was. De Nissan deed eerder dienst bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, heeft al een paar ton op de teller staan, maar dat is allemaal geen punt voor de reis. Volgens Corina moest het vooral een auto zonder al teveel elektronica zijn, zodat mensen in Gambia er mee uit de voeten kunnen. Edwin van den Heuvel van garage Dros maakte de auto de afgelopen tijd in orde voor de reis, waarbij onder meer door de woestijn wordt gereden. Tijdens de voorbereidingen werd hij op een gegeven moment uitgedaagd om een foto van zichzelf op de motorkap te plakken, hetgeen daadwerkelijk gebeurde. Van den Heuvel maakte op het dak van de wagen een imperiaal, zodat de wagen straks op de veiling meer waard is. Op de zijkant van de wagen diverse andere Texelse bedrijven en organisaties die de rit steunen. Corina en Ineke betalen de reis- en verblijfkosten zelf.

De twee zijn op Facebook te volgen op de pagina 'Friends en route'. Op www.friendsenroute.reislogger.nl houden ze een verslag van de reis bij. Belangstellenden kunnen de twee nog per kilometer sponsoren. Die opbrengst gaat eveneens naar het goede doel.