Ed van der Ham:
Ed van der Ham: "Het fraaie uitzicht vanaf de dijk bij De Cocksdorp over het drooggevallen wad naar Vlieland is ongekend mooi." Foto: Jeroen van Hattum

Op het wad beleef je weidsheid zo intens

Wat is uw favoriete plek op Texel?

Ik heb heel veel favoriete plekjes op en rond het eiland. Het fraaie uitzicht vanaf de dijk bij De Cocksdorp over het drooggevallen wad naar Vlieland is ongekend mooi en staat hoog op mijn lijstje. Maar ook het duinlandschap met de hei, de Dennen en de begrazing is een ware belevenis. De Horsmeertjes en de Hors zijn zeldzaam mooi en nog tamelijk rustig te beleven. En natuurlijk het Hoge Berggebied. Het oude glooiende landschap met gelukkig nog een paar bewaard gebleven oude boerderijen, de eendenkooi, de tuinwallen en de weitjes met schapen.

Bent u geboren en getogen op Texel?

Nee, ik ben een 'overkanter'. Geboren en getogen in Amsterdam-Noord. Tien jaar geleden hebben mijn vrouw Irene en ik besloten weg te gaan uit Amsterdam en op het eiland Texel te gaan wonen in het mooie agrarische buitengebied tussen Oudeschild en Oosterend. Via via hoorde ik dat onze huidige woning vrij zou komen. Ik kwam 's morgens vroeg aanrijden en de zon kwam net op boven de Waddendijk. De rust en ruimte waren zo overweldigend dat de beslissing snel genomen was. En tot aan de dag vandaag zijn wij heel gelukkig met onze beslissing. Vanuit de kamer drie kanten ver uitzicht. Een kant richting de eendenkooi Spang, de andere kant richting natuurgebied Nieuw Buitenheim en als laatste over weilanden richting De Waal. En wat ook heerlijk is op 300 meter van huis ligt het surfstrandje waar ik met de honden zwem in de Waddenzee en waar ik over de monumentale dijk rond De Zandkes wandel met prachtige vergezichten.

Kinderen meer bij natuur betrekken en laten beleven

Wat voor werk doet u?

Ik ben sinds mei met pensioen. Ik heb 47 jaar bij de Gemeente Amsterdam gewerkt. De laatste 20 jaar als projectleider van onder andere grote ecologische projecten. Bij de aanleg van IJburg en de verdere verstedelijking van Amsterdam was ondanks alles aandacht voor het behoud en uitbreiding van biotopen van bijvoorbeeld de ringslang of de Noordse woelmuis. Het samenspel tussen gemeente, natuurorganisaties en boeren heeft mooie projecten tot stand gebracht.

Wat doet u verder zoal op het eiland?

Ik wandel graag met de honden. Daarnaast loop ik hard – op zaterdag met een vast groepje leuke mensen - en door de week alleen of bij AV Texel. Mijn grootste hobby is de tuin rond ons huis. Ik tuinier op biologische wijze, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ik probeer zoveel mogelijk uit onze eigen tuin te eten. We hebben van alles, maar ik ben bijzonder trots op onze kiwistruik die elk jaar meer kiwi's geeft. Verder help ik af en toe in de eendenkooi Spang als vrijwilliger. En sinds een paar weken ben ik met de natuurgidsenopleiding van het IVN begonnen. Eigenlijk heb ik ook nog het idee om samen met ouderen een stukje te wandelen of te fietsen op de duofiets. Of gewoon gezellig een kopje koffie drinken in het dorp. Maar dat komt nog wel.

Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Heel divers. Van heel nuchter tot heel open. Door de bank genomen heel vriendelijk en fijn om mee om te gaan.

Hoe beleeft u de natuur op Texel?

Dat is de hoofdreden waarom wij op Texel zijn komen wonen. Als ik 's morgens vanuit de slaapkamer de zon zie opkomen boven de Waddenzee en het strijklicht over de dijk de natuur belicht, begint de dag prachtig. Als ik dan buiten kom en het is zo heerlijk stil dat je alleen de vogels, de koeien, schapen of de wind hoort, dat geeft zo een rustig gevoel. Dat is met geen pen te beschrijven. Hetzelfde gebeurt 's avonds als wij in de kamer zitten en we zien de zon ondergaan. Dan lopen we naar buiten om te genieten van het beeld dat voor ons afspeelt en de rust die ons omringt. Wat wil een mens nog meer. Voor de rest is er zo veel te beleven voor mij dat ik nog wel een paar bladzijde kan volschrijven. Maar een ding wil ik wel uitlichten en dat zijn mijn bezoeken aan de Wadden bij laag water. Ik ga dan het wad op en beleef de weidsheid zo intens.

Hoe beleeft u de dorpen op Texel?

Elk dorp heeft zijn eigen karakter en uitstraling. Van juttersgevoel tot pittoresk.

In welk café/restaurant komt u graag?

Het Alzheimercafé is heel bijzonder. Het is geen echt café maar een ontmoetingsplaats waar lieve mensen één keer per maand bijeen komen voor leerzame onderwerpen; en ja de muziek en de goede verzorging maken het af. Verder komen wij graag in het restaurant Het Pakhuis en Rebecca; niet alleen vanwege het goede eten maar ook vanwege hun gastheer/vrouwschap. En een vissie bij Jan van de Star gaat er altijd in.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het open landschap met zijn vergezichten, de stolpboerderijen en de boetjes. Maar ook oude folklore als Ouwe Sunder.

Goede herinnering aan Texel?

Kamperen in mijn jeugd op Kogerstrand. Heerlijk het geluid van en uitzicht op zee.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat het toch wel steeds drukker wordt op het eiland.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

De vriendelijke contacten zijn welgemeend en warm. Het is minder gejaagd, komt het vandaag niet dan morgen. Rust. Veilig gevoel.

Wat doet u over vijf jaar op Texel?

Over vijf jaar ben ik als natuurgids werkzaam en breng ik mijn passie voor de natuur over op jonge mensen. Jonge mensen raken steeds verder verwijderd van de natuur en het lijkt mij goed als ik een steentje kan bijdragen om kinderen weer meer bij de natuur te betrekken en het hen te laten beleven. Maar bovenal hoop ik in goede gezondheid samen met Irene van het leven op Texel te genieten.

Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Dick Groot. Een fijne vent. Hij loopt ook hard maar heeft recent op mijn 65ste verjaardag de muziek verzorgd met de band Joynin. Echt een aanrader die band. Ik ben benieuwd naar zijn plannen met deze groep, maar ook naar zijn ideeën met zijn boot Xenia.