Prijs van bootkaartje vooralsnog hetzelfde

De dreigende BTW-plicht voor Waddenveren is voor TESO vooralsnog geen reden de tarieven voor 2018 te verhogen. Mocht de heffing daadwerkelijk worden doorgevoerd, dan hanteert TESO een redelijke termijn tussen het bekend maken van de verhoging en de invoering.

Dat zei directeur Cees de Waal vrijdagavond tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders in de Koninghal. Hij presenteerde klinkende jaarcijfers, een omzetstijging van vier procent naar €23,4 miljoen en een nettowinst van €2,9 miljoen. Dankzij de gestegen aantallen voertuigen zijn de financiële vooruitzichten voor de lange termijn gunstig. "Het is denkbaar dat ook het volgende schip zonder externe financiering kan worden verworven", drukte president-commissaris Franck van den Broeck zich voorzichtig uit. Nu het tarief wederom niet omhoog gaat, is de prijs van een bootkaartje gemiddeld nog lager dan in 2002.

"Zouden de gunstige vooruitzichten ook in Europa en Den Haag zijn waargenomen?", doelde Van den Broeck op de voorgenomen BTW-maatregel. "Het is onredelijk om een deel van de bevolking dat in grote mate zijn eigen vervoer organiseert te confronteren met een belastingmaatregel."

Tas boodschappen

De BTW-maatregel zal verstrekkende gevolgen hebben voor de Wadden. Zo verwacht rederij Doeksen dat de nieuwe schepen die volgend jaar worden opgeleverd, tien miljoen duurder worden. Kosten die de rederij zal moeten doorberekenen. De Waal becijferde het financiële nadeel voor de waddenbewoners op de waarde van een "goedgevulde tas met boodschappen". Hij trok de vergelijking met het pontje over het IJ. "De veerdienst is gratis voor voetgangers, fietsers en brommers. Het is bijzonder dat je in Amsterdam dankzij de bijdrage van het Rijk op deze wijze gratis wordt overgezet, terwijl mensen die afhankelijk zijn van het Texelse veer straks bovenop de prijs van het bootkaartje, als de BTW maatregel doorgaat, ook nog te maken krijgen met een BTW-opslag."

Steun hard nodig

De discussie met het Rijk over de fiscale definitie van een Franstalig arrest van het Europese Hof is nog niet gevoerd. Van den Broeck: "We leggen ons er niet bij neer." Hij wenste de burgemeester "volharding en succes" om Den Haag tot andere besluitvorming te verleiden.

Michiel Uitdehaag, aanwezig op de TESO-vergadering, gaf eerder in felle bewoordingen blijk van zijn ongenoegen. De Waal herinnerde aan succesvolle publieks- en politieke acties in andere kwesties aangaande de veerdienst en sloot niet uit dat dit opnieuw nodig zal zijn. Hij was blij met de hoge opkomst en de betrokkenheid van de aandeelhouders . "We zullen uw steun nog hard nodig hebben."