Marion van den Waardenberg in natuur- en beeldentuin De Wijde Blick.
Marion van den Waardenberg in natuur- en beeldentuin De Wijde Blick. Foto: Gerard Timmerman

'Crisis is ook een kans'

"Een crisis is ook een kans. Moeilijke fases zijn juist momenten om door te groeien. Ook al heb je een partner verloren, dan is het aan jou om het goede te bewaren en de moed op te brengen een nieuw leven te beginnen. Ook dat biedt kansen."

"Ik help mensen als het moeilijk gaat in het leven", vertelt Marion van den Waardenberg (67). Ze is docent Gezondheidskunde, volgde meerdere studies, ontwikkelde programma's voor gezond ouder worden, geeft trainingen, supervisie, counseling, advies en lezingen, etc. In juni vestigde ze zich vanuit het zuiden van het land op Texel. "De jaartraining was afgerond, de oppas op kleinkinderen stopte, ik dacht: nu of nooit en vertrok. Ik doe niet aan pensioen, ik werk gewoon, het voelt als mijn taak."

Ze heeft een eigen visie op gezondheid. "Een crisis is een overgang in het leven. Denk aan de puberteit, stoppen met werken, echtscheiding, ziekte, een partner verliezen, dementie, etc. Dat geeft pijn. Vaak willen mensen die niet voelen, ze proberen het te verstoppen. Het is beter om de werkelijkheid onder ogen te zien. Dan kun je verder, anders beland je in drijfzand. Het gaat ten koste van je innerlijke gezondheid en dan word je ziek. Ik werk vanuit mijn hart, stel eerlijke vragen, zodat mensen er niet omheen draaien en de waarheid onder ogen zien. Dat is nodig om verder te kunnen."

"Mijn visie op dementeren is dat het een overgangsfase is. Al zij zeggen dat ze dingen zien die wij niet zien, worden ze vaak niet begrepen en soms zelfs voor gek versleten. De realiteit is dat zij gevoeliger zijn en meer dimensies open hebben staan. Ze zien dingen die anderen niet zien. Zoals iemand die dood gaat ook andere dimensies opent." Wat niet wegneemt dat het voor mantelzorgers en andere betrokkenen lastig is met zo'n situatie om te gaan. "De mantelzorger heeft het moeilijk en dat zet druk op de mens die dementeert. Die spanning zorgt voor verdere achteruitgang. Als partner en mantelzorger heb je vaak het gevoel dat je er alleen voor staat." Zij leert mensen er anders naar te kijken, er anders in te staan. "Mantelzorgers kunnen zich meer ontspannen en zijn daardoor in staat meer te genieten van wat er nog wel is, er te zijn voor de ander en beter voor zichzelf te zorgen." Marion sprak al met mensen van het Alzheimer Café en Texels Welzijn. "Ik kan iets betekenen voor mensen in nood, bijvoorbeeld partners, mantelzorgers, vrijwilligers etc. trainen en coachen, zodat het voor hun makkelijker en prettiger wordt."

Vrijdag 13 oktober houdt ze vanaf 9:30 uur een bijeenkomst in Strends End. "Iedereen is welkom. Ik wil graag met mensen in gesprek over thema's als gezondheidsontwikkeling, levenskwaliteit en dementie." Zie ook www.gezondheidsontwikkeling.nl.