Uitspraak bestuursrechter pakt nadelig uit voor boerencamping

Het college van b en w moet de volledige aanvraag voor een boerencamping bij De Koog opnieuw in behandeling nemen. Volgens de bestuursrechter in Alkmaar heeft de gemeente een reeks wettelijke bepalingen naast zich neergelegd.

De gemeente heeft de vergunning voor het erfkamperen al verleend, maar volgens de buren had dit nooit mogen gebeuren. Het kampeerterrein is in strijd met het bestemmingsplan, reden voor de initiatiefnemers om een vrijstelling aan te vragen. Daarop gaf de gemeente onder voorwaarden toestemming voor het exploiteren van vijftien staanplaatsen voor tenten, caravans en campers. De camping mocht elk open tussen half maart en eind oktober. Conform de regels die gelden voor "Kamperen bij de boer".

Van de vijftien staanplaatsen ligt een aantal dichter bij de erfgrens van de buren, die bang zijn voor overlast. Zij maakten al eerder bezwaar tegen de vergunning, maar het college legde dat naast zich neer. Daarop stapten de buren naar de rechter. De bestuursrechter was het met hen eens dat de gemeente ten onrechte een reeks wettelijke bepalingen naast zich neer heeft gelegd. Zo moet rond het terrein van de camping een boomsingel van tenminste vijf meter breed staan. Die is weliswaar gepland, maar staat er nog niet. De gemeente is daar te gemakkelijk overheen gestapt, blijkt uit de uitspraak. Overheden mogen alleen onder strenge voorwaarden van bestaande regels afwijken, inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat dit ook gebeurt.

De uitspraak van de bestuursrechter betekent dat de gemeente de nieuwe aanvraag voor de vergunning strenger moet beoordelen dan in eerste instantie is gebeurd.