"Mega-bierbrouwerij" blijft heet hangijzer

Plannen voor de bouw van een nieuwe bierbrouwerij op het bedrijventerrein in Oudeschild staan dinsdag 3 oktober op de agenda van de raadscommissie.

Aanleiding is een motie van Eiland Belang, dat vindt dat de vestiging in Oudeschild het aanzicht van het dorp zal schaden en de kernwaarden zal aantasten. "De PH-Polder (naast het NIOZ) leent zich veel beter als locatie voor de Texelse Bierbrouwerij." Jan-Aris Eelman wil hierover in gesprek met andere fracties. Aanleiding voor Marten van der Loeff, algemeen directeur van de Texelse Bierbrouwerij (TBB), de plannen nog eens toe te lichten. In een brief die werd rondgestuurd naar de fracties, neemt de TBB alsvast een voorschot. "Er werken nu 72 mensen, 55 op Texel (grotendeels seizoens-onafhankelijke werkgelegenheid) en de rest op de vastewal. Door groei in 2025 is er werk voor circa 135 mensen, van wie ongeveer driekwart (ca. 100) op Texel. Ook zijn er veel toeleveranciers afhankelijk van de brouwerij." Belangrijke speerpunten zijn volgens de brouwerij: zelf opleiden van Texels personeel, werven van (jong) Texels personeel bij scholen en universiteiten en intensiveren van samenwerking met De Bolder en de sociale werkplaatsen in Schagen. Over het aantal verkeersbewegingen zegt TBB: Bij de start zullen er zo'n acht vrachtwagens per dag rijden. Ze mogen niet door Oudeschild rijden, maar gaan via De Waal en om Den Burg heen naar de Pontweg. Dorpskernen worden vermeden. Over het begrip "Mega-bierbrouwerij": "Slechts 18 procent van het perceel van 4,5 hectare wordt bebouwd (in de eerste fase). Ongeveer 40 procent van het perceel bestaat uit groen, de brouwerij past goed in de omgeving." Over de capaciteit: "Ongeveer 157.000 hectoliter, goed voor de komende tien jaren. Indien nodig kan worden uitgebreid tot maximaal 350.000 hectoliter.

Brief

Een heel ander geluid komt van een groep "Bezorgde Texelaars", die in een pamflet verderop in deze krant haar grieven uit. "Een project van deze omvang en dergelijke milieu- en eiland belasting past in het geheel niet op Texel. De naam Texel wordt op deze manier misbruikt voor marketing doeleinden."

De groep zet grote vraagtekens bij het vele water dat nodig is voor de bierproductie: "Dit staat gelijk aan het waterverbruik van 5300 eenpersoonshuishoudens per jaar. Stelt u zich eens voor wat dat voor de waterzuivering op Texel betekent." Verder becijfert de groep dat op jaarbasis 6000 vrachtwagen naar Texel toe met grondstoffen, lege flessen en fusten komen. Stelt u zich het verkeer en de verkeersveiligheid eens voor van en naar de nieuwe brouwerij zelf. " De ambitie van de brouwerij is volgens de schrijvers niet realistisch: "In een markt waar sinds 1999 tenminste 217 speciaalbieren zijn bijgekomen is de doelstelling om 35.000.000 miljoen liter bier te brouwen volslagen irrealistisch, of wordt er stiekem rekening gehouden met brouwen voor derden?"