Afbeelding
Foto: Live Free

Onderzoek tijdelijke huizen naast Tubantia

Stichting Woontij gaat onderzoeken of naast het appartementencomplex Tubantia aan de Pontweg vijf zelfvoorzienende woningen kunnen worden gerealiseerd. Het onderzoek moet vóór november klaar zijn.

Het gaat om verplaatsbare woningen van conceptontwikkelaar LiveFree die uit koppelbare delen bestaan. Ze zijn in een paar dagen te plaatsen en hebben een oppervlakte van dertig tot 120 vierkante meter. Volgens Woontij is het de bedoeling om in de beoogde woningen personeel van de OSG te huisvesten.

"Aanleiding voor dit initiatief is de vraag van de wethouder om aandacht te besteden aan de huisvestingsvraag van personeel van de scholengemeenschap en andere maatschappelijke organisaties", aldus Woontij. De afgelopen tien jaar was voor onder meer nieuwe leerkrachten wel (tijdelijk) woonruimte beschikbaar in De Potvis op 't Horntje, maar de campus is volgens Woontij vol en alle appartementen zijn nodig voor het NIOZ. Dat heeft het eerste recht van huur sinds de overdracht van de Potvis aan Woontij in 2005. Volgens de woningstichting wordt voor de langere termijn gedacht aan ontwikkeling van een nieuwe campus voor personeel van de OSG en andere maatschappelijke organisaties op één van de vrijkomende schoollocaties in Den Burg.

"Op korte termijn richten we ons op de locatie Tubantia. De gemeente is in principe bereid om hieraan medewerking te verlenen." Tubantia is eigendom van Woontij. Er zitten 26 appartementen in die sinds het voorjaar worden verhuurd aan woningzoekenden die met spoed tijdelijke woonruimte nodig hadden.

Volgens Woontij is Texel de ideale plek voor de verplaatsbare woningen die zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. "Er is meer zon en wind dan elders in Nederland en 's winters is het minder koud." Volgens LiveFree kan er tot drie bouwlagen worden gestapeld en hebben de woningen een hoogwaardig en prettig binnenklimaat. Als het onderzoek is afgerond, neemt Woontij een besluit om wel of niet met de beoogde woningen te beginnen.