Afbeelding
Foto:

Nieuw contact crash Lancaster 1944

Aan de geschiedenis van de crash van de Lancaster bommenwerper op 15 januari 1944 bij de Fonteinsnol is een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Jan Nieuwenhuis van Luchtvaart en oorlogsmuseum '40-'45 heeft contact gelegd met de kleinzoon Ridley Brown van een overlevende.

Bemanningsleden Ridley Brown en Albert East waren enkele seconden voordat de Lancaster ND421 in de lucht explodeerde uit het toestel gesprongen. De Lancaster werd aangevallen door een Duitse jager die de brandstoftanks doorboorde met zijn geschut waarna het toestel boven Fonteinsnol explodeerde. "Wij hebben Ridley Brown nooit kunnen traceren in Engeland, in tegenstelling tot Albert East die verschillende keren op Texel is geweest als gast van Riet Goeman."

Simon Brown, kleinzoon van Ridley, was op zoek naar meer informatie over de Lancaster van de Britse luchtmacht en wilde in contact komen met de mensen achter de gedenksteen op de Fonteinsnol. Dat gebeurde snel. "We zijn heel blij met deze reactie", vertelt Bram van Dijk. "Simon Brown stuur de ons de brief die zijn opa heeft gestuurd naar de moeder van een andere inzittende van de Lancaster, nl. Paddy Stevenson. Hierin stond het ooggetuigeverslag van de crash en wat er hierna is gebeurd op Texel. Dus een waardevolle aanvulling over wat wij inmiddels al weten over de crash en de inzittenden van het toestel."