Achter de schermen

Fantaseren

Eigenlijk zou ik hier even moeten mopperen op de gemeente, maar dat doe ik niet. Integendeel, ik zou wel gek zijn. Mede dankzij de gemeente kan ik de fantasie al een tijdje ongebreideld 'de vrije loop' laten gaan als ik over de Groeneplaats wandel. Stukken gras die open liggen voor graafwerkzaamheden, lijnen en strepen die vanuit het niets op het straatwerk verschijnen, mannen in pakken die de boel opmeten.

Geen idee wat er gebeurt, maar in gedachten verzin ik wel wat. Geen probleem hoor. Ik kan ook nog steeds vrijelijk meedoen aan het Texelse gemeenschapsspel 'Wat gaat er op de Groeneplaats voor nieuwbouw komen?'. Elk antwoord is goed.

De gemeente zou deze vrije fantasie natuurlijk 'ernstig kunnen beteugelen' door met feitelijkheden en zo over de nieuwbouw op de Groeneplaats te komen, maar deze valkuil wordt gelukkig vakkundig omzeild. Zelfs nu de laatste poffertjes in de Pofferglop zijn gebakken, kan ik nog ongehinderd doorfantaseren over wat er op die plek gaat komen. Over de archeologische graafwerkzaamheden valt dan weer wat minder te fantaseren: hier is het luid en duidelijk wat er gebeurt.

Vooral de vraag 'wat gaat er voor nieuwbouw komen' zie ik elke keer met belangstelling tegemoet. Ik zal niet zeggen dat ik hem dagelijks krijg als ik over de Groeneplaats wandel, maar ik durf wel te stellen dat ik zeker niet de enige ben die zich afvraagt wat er nou eigenlijk gebouwd gaat worden. Beroepsmatig heb ik de vraag ook al wel eens op het gemeentehuis losgelaten. Het antwoord was toen - in stijl gezegd - voldoende concreet om nog even door te fantaseren...

Het is uiteraard bekend dat er nieuwbouw op de hoek Groeneplaats/Vismarkt komt (met ruimte voor wonen, horeca en retail) en dat het een afgeleide wordt van de plannen van een paar jaar geleden. Maar hoe het er bijvoorbeeld uit komt te zien en hoe groot het wordt; vragen waarop ik zelf tot nu toe antwoorden schuldig moet blijven. Niet dat ik daar wakker van lig, maar het is wel apart om zoiets te ervaren op een plek waar je dagelijks langs loopt...

Maar mij hoor je niet mopperen; ik pak die gelegenheid wel om de fantasie over wat er op de Groeneplaats gaat gebeuren nog even de vrije loop te laten gaan... :-)

Jeroen van Hattum