Impressie van het nieuwe natuurbeleefcentrum op De Voorzorg in Waalenburg.
Impressie van het nieuwe natuurbeleefcentrum op De Voorzorg in Waalenburg. Foto: Architectenbureau Onix NL

Hand aan de kraan bij inrichten Waalenburg

De provincie Noord-Holland maakt volgende week bekend welke aannemer in aanmerking komt om Waalenburg te gaan herinrichten als natuurgebied. Bij het verhogen van het grondwaterpeil wordt 'de hand aan de kraan' gehouden.

Dat kwam dinsdagavond naar voren op de informatiemarkt over Waalenburg die in het gemeentehuis werd gehouden. Circa 160 tot 170 Texelaars bezochten de markt waar provincie, Natuurmonumenten, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gemeente lieten zien wat er de komende jaren in Waalenburg staat te gebeuren. De polder waar voorheen merendeels landbouw was, moet een 490 hectare groot natuurgebied worden dat aantrekkelijk is voor weidevogels. Het is onderdeel van Natuurnetwerk Nederland, voorheen de Ecologische Hoofdstructuur.

Bedoeling is onder meer dat het grondwaterpeil omhoog gaat, zodat het gebied aantrekkelijk wordt voor vogels. Dat is op zijn vroegst vanaf juni 2018. Hoogheemraadschap, provincie en natuurmonumenten zijn in juni begonnen met een nulmeting van grondwater en oppervlaktewater (met behulp van peilbuizen in de grond) en dat duurt tot juni 2018. Tot die tijd mag de aannemer geen werkzaamheden uitvoeren die invloed hebben op de waterstand. Vanaf juni 2018 mag dat wel. De provincie heeft vergunning van het hoogheemraadschap om het grondwater in eerste instantie tot maximaal 30 cm omhoog te laten gaan. Er is een draaiboek Voorkomen Schade Waalenburg opgesteld waarin staat hoe en waar mensen aan de bel kunnen trekken als de verhoging tot schade gaat leiden. Tijdens de informatiemarkt werd het omschreven als 'hand aan de kraan' om problemen te voorkomen.

Er volgen meer verhogingen van het grondwater (fase twee en drie), maar daarvoor moet het hoogheemraadschap eerst opnieuw vergunningen afgeven. Deze kunnen door Natuurmonumenten worden aangevraagd als de eerste fase van de natuurontwikkeling is voltooid. Rondom Waalenburg komt een randsloot voor de opvang van water en als afscheiding naar omliggende gebieden om te voorkomen dat het grondwater daar ook omhoog gaat. Het water gaat tot maximaal 0,5 meter onder NAP omhoog. Een stuk land naast de percelen van aspergeteler Bert Keijser (voorheen land van boerderij De Reiger) blijft alsnog buiten de grondwaterverhoging.

Waalenburg is doorgangsgebied van onder meer het water uit Everstekoog. Bedoeling is dat de kreek die in het natuurgebied komt de nieuwe hoofdafvoer richting gemaal Krassekeet wordt. De huidige hoofdafvoer (een watergang langs De Staart) kan dan grotendeels dichtgroeien met riet.

De Staart blijft open voor verkeer, wel gaat de snelheid omlaag naar 60 km per uur en op sommige plekken naar 30. Dat is onder meer bij een plek waar een uitkijkpunt langs de weg komt.

Op de markt werden ook tekeningen van architectenbureau Onix NL uit Groningen gepresenteerd met daarop het nieuwe natuurbeleefcentrum van Natuurmonumenten dat op de plek van De Voorzorg moet komen. De bouw daarvan begint naar verwachting in augustus 2018. In april 2019 moet het centrum klaar zijn voor gebruik. Het wordt onder meer een startpunt van excursies en rondleidingen door Waalenburg.