Links de door inbrekers gekraakte pui van Bets Fietsen in Oudeschild, rechts beelden van de daders van de bewakingscamera van Texelana.
Links de door inbrekers gekraakte pui van Bets Fietsen in Oudeschild, rechts beelden van de daders van de bewakingscamera van Texelana. Foto: Bets Fietsen en Texelana

Komen ook deze inbrekers er weer mee weg?

"We nemen deze zaak zeer hoog op." Dat zegt de politie over de inbraakgolf waardoor Oudeschild en Den Burg dinsdagmorgen vroeg werdfen geteisterd. In Oudeschild werd bij drie bedrijven ingebroken en werden spullen meegenomen, in Den Burg kreeg één winkel ongewenst nachtelijk bezoek. De schade is omvangrijk.

Het grootst was de schade bij Bets Fietsen. De daders sloegen met grof geweld de voordeur aan diggelen en de forceerden de achterdeur. "Alle dure fietsen zijn weg, elektrisch, mountainbikes, racefietsen, minimaal zestien in getal. Ze moeten met een bus of vrachtauto zijn geweest. Ze gingen heel gericht te werk, ook acculaders en reservesleutels namen ze mee", vertelt John Betsema. Hij schat de schade op €50.000,- à €60.000,-. De verslagenheid is groot. "Daar zijn we dan vijftien jaar voor aan het werk geweest." Betsema heeft op Facebook een oproep geplaatst. "Heb je wat gezien laat het ons weten."

Ook de winkel van Texelana iets verder in de Heemskerckstraat kreeg ongewenst bezoek. De achterdeur werd geforceerd, ook hier werden vooral duurdere spullen meegenomen, zoals leren handschoenen, jassen en dekbedden. "De schade is heel groot. Te verschrikkelijk voor woorden", meldt Willem Jan Kraanen.

Bij de vis- en cafetaria Veronica werd de ingang geforceerd en binnen en buiten veel vernielingen gepleegd. "Ze hebben alles afgezocht, maar bij ons was niets te halen. Ze hebben wel veel vernielingen aangericht", vertelt Erwin Koning.

In Den Burg is ingebroken bij snoepwinkel Candy King in de Weverstraat. Hier probeerden de daders vergeefs een kluis uit de muur te slopen en richtten de nodige schade aan. "Het is een ravage, maar ze hebben niets meegenomen", meldt uitbater Ron Pieterse.

Er werd gemopperd over de daadkracht van de politie, die woensdag, een dag na de inbraken, een forensisch team stuurde. Maar volgens een woordvoerder vat de politie de zaak hoog op. "Dinsdag hebben we al sporenonderzoek gedaan. Ook de recherche is er mee aan de slag." Op bewakingsbeelden van Texelana staan de daders herkenbaar op video, bewakingscamera's buiten registreerden een verdachte bestelbus met aanhanger die daar vanaf maandagavond een uur of negen stond. Het kenteken en de witte Fiat Ducato bus circuleerde op de dag van de inbraken al op Facebook, het zou eigendom zijn van een verhuurbedrijf en is vrij zeker met de eerste boot vertrokken. De beelden van de daders werden via sociale media binnen de kortste keren duizenden malen gedeeld. Een gevonden sigarettenpeuk zou mogelijk DNA-materiaal opleveren. Ondernemers probeerden hun bedrijven zo snel mogelijk weer op orde te krijgen en open te zijn, teneinde omzetverlies zoveel mogelijk te beperken. Agenten deden buurtonderzoek. Ondanks oproepen van ondernemers op Facebook en onderzoek door de politie verwachten gedupeerden niet dat de daders nog achterhaald kunnen worden. Maar politie geeft de moed niet op: "Wij zijn hier nog niet mee klaar."

Vorig weekend werd ook al ingebroken. Bij een winkel op de haven, in een woning aan de Trompstraat en in een woning aan de Heemskerckstraat. Het Marsdiep blijkt geen beletsel voor inbrekers. Op 3 september 2016 werd ingebroken bij Drogisterij DIO Mets, enkele dagen later bij de Pofferglop, op 14 oktober bij juwelier Leijdekkers, op 18 en 19 oktober 2 woninginbraken in De Koog en Den Burg en op 29 december voorkwam een voorbijganger een kraak toen hij in De Cocksdorp dieven betrapte. Ook in 2015 was het regelmatig raak, eind november was in een huis aan de Duykerdam de twaalfde in een serie. Voor zover bekend zijn de daders nooit gepakt. De politie adviseert waakzaam te zijn en ondernemers een inbraakalarm, camera's, etc. te installeren. "Het verhoogt de kans op heterdaad. Dan blijkt iemand zomaar 200 zaken op zijn naam te hebben."