Verslag in de Texelse Courant over de succesvolle actie tegen harmonisatie van het veertarief.
Verslag in de Texelse Courant over de succesvolle actie tegen harmonisatie van het veertarief. Foto: Archief Texelse Courant

1990: Succesvolle actie in Den Haag tegen "harmonisatie" veertarief

Texel werd vorige week overvallen door het nieuws dat door regelgeving vanuit Brussel de prijs van een bootkaartje wordt verhoogd als gevolg van BTW-toeslag. Het is niet voor het eerst dat we door ingrijpen van hogerhand op extra kosten dreigen te worden gejaagd. Maar dankzij een intensieve lobby, in combinatie met een indrukwekkende actie slikte de regering in 1990 voorgenomen "harmonisatie" van de boottarieven weer in.

Yvonne van Rooy van Economische Zaken greep toen de Wet Economische Mededinging aan om veerdiensten van en naar de Waddeneilanden te dwingen de tarieven voor vervoerders van de eilanden en van het vasteland gelijk te schakelen. Deze wet uit 1956 gaf haar de mogelijkheid om tegen ongewenste economische machtsposities op te treden. De lont was in het kruitvat gestoken door een (anoniem) overkants vrachtbedrijf, dat had geklaagd over het "concurrentievervalsende" Texels tarief van TESO. Als het onderscheid tussen Texelse en niet-Texelse vervoerders in stand zou blijven, zou dat kunnen leiden tot schadeclaims. Becijferd werd dat het vrachtvervoer veertig procent meer zou moeten gaan betalen. De verwachting was dat aansluitend ook het eilander tarief voor particulieren zou verdwijnen, zij zouden circa tien procent extra gaan betalen.

Toenmalig TESO-directeur Theo Hoogerheide zag geen mogelijkheden om onder het gedifferentieerde tarievenbeleid uit te komen. "TESO is monopolist en valt onder de wet Economische Medediging." Maar de werkgroep "Texelse vervoersbelangen", onder aanvoering van Frans C. Hopman, bestreed dat. "Economische Zaken heeft de mogelijkheid, maar niet de plicht tot ingrijpen in het tarievenbeleid."

In het besef dat de landelijke politiek wakker moest worden geschud, kwam een intensieve lobby op gang naar Den Haag, met als aanjagers Willem "Sjeik" Bakker en Bob Rienks. Om de lobby kracht bij te zetten reed een colonne van twintig Texelse en vier Amelander vrachtwagens op de ochtend van 13 november naar Den Haag. Die dag vergaderde de Vaste Commissie van Verkeer en Waterstaat over harmonisatie van de tarieven. Een petitie met daarin onder meer de boodschap dat het algemeen belang van de eilanders in het geding was, werd aangeboden aan de commissievoorzitter. Tijdens de zitting bleek dat de lobby succesvol was. Commissieleden schaarden zich achter de eilandbedrijven, zij vonden dat de staatssecretaris te hard van stapel was gelopen. Daarmee was de harmonisatie van de baan.