Scholen op zoek naar architect nieuwbouw

De stuurgroep die de komst van het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg voorbereidt, gaat binnenkort op zoek naar architecten om ontwerpen voor de beoogde nieuwbouw te maken.

Volgens bestuursvoorzitter Jan Bot van Kopwerk en Schooltij, lid van de stuurgroep, is het programma van eisen bijna klaar. De stuurgroep is in gesprek met een stuk of vijf architectenbureaus die ervaring hebben in het ontwerpen van schoolgebouwen om op basis van het programma van eisen een ontwerp te gaan maken. De stuurgroep verwacht eind oktober, begin november een besluit te nemen met welke architect verder in zee te gaan.

"We zoeken een architect met visie, maar ook een met oren", zegt Bot. Het is de bedoeling dat de geselecteerde architect in gesprek met de vijf basisscholen in Den Burg, maar ook met ouders en andere betrokkenen, tot een definitief ontwerp komt. Het nieuwe centrum moet volgens planning na de zomervakantie van 2019 het nieuwe onderkomen zijn voor de Jozefschool, de Thijsseschool, de Kompasschool, de Fontein en Vrije School Stella Maris.

De stuurgroep wil tot de zomervakantie van 2018 de tijd nemen om tot een definitief ontwerp te komen. Volgens Bot is in het programma van eisen onder meer de wens opgenomen dat er binnen het nieuwe gebouw gemeenschappelijke ruimtes komen, maar dat het ook een gebouw wordt waarin elke school zichzelf kan terugvinden. Het is straks aan de teams van de basisscholen in Den Burg om samen met de architect tot een concrete invulling en indeling van de nieuwbouw te komen.

Bedoeling is dat het nieuwe onderwijscentrum in het schooljaar 2018/2019 wordt gebouwd. Dat gebeurt in het verlengde van de OSG, op de plek waar nu nog de gymzalen van de OSG staan. Ook wordt het achterste deel van de OSG bij het nieuwe onderwijscentrum betrokken. Het bouwen wordt nog een logistieke puzzel, omdat in Den Burg Zuid eveneens de nieuwe sporthal gebouwd gaat worden en daarna Ons Genoegen en de gymzalen van de OSG plat moeten. De kunst is alles zo te organiseren dat scholen en verenigingen tegelijkertijd kunnen blijven gymmen en sporten.

Volgens de stuurgroep is het noodzakelijk dat de Emmalaan vóór de zomer van 2019 veilig is voor verkeer. Volgens het aanstaande bestemmingsplan Den Burg Zuid zou het een 30 km zone moeten worden. De stuurgroep bestaat uit bestuursleden van Kopwerk, Sarkon en de Stichting Samenwerkingschool, de drie stichtingen waar de vijf basisscholen onder vallen. De OSG en de gemeente zijn eveneens bij de stuurgroep aangesloten. Bestuursvoorzitter Gert-Jan Veeter van Sarkon is voorzitter van de stuurgroep, Kopwerk is de zogeheten penvoerder.

De gemeenteraad stemde op 22 maart unaniem in met de komst van het nieuwe onderwijscentrum. De raad stelde €5,6 miljoen beschikbaar voor de nieuwbouw, €242.000,- voor de grondkosten en €140.000,- om er een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) van te maken. Het onderwijscentrum is onderdeel uit van het samenwerkingsverband van scholen op Texel. De basisscholen in de buitendorpen maken deel uit van dit samenwerkingsverband en kunnen gebruik maken van de faciliteiten die het nieuwe onderwijscentrum gaat bieden.