Echt op Sien Tessels 'Lest best on De Wéél'

De dialectgroep van de Historische Vereniging Texel organiseert in samenwerking met de dorpscommissie van De Waal op zaterdagmiddag en zaterdagavond 21 oktober twee uitvoeringen in het Tesselse dialect in het dorpshuis 'De Wielewaal'. Aanvang 15:00 en 17:30 uur.

"Omdat De Waal het laatste dorp is dat we aandoen verwachten we veel mensen. Daarom hebben we twee uitvoeringen op het programma staan. We willen zoveel mogelijk mensen de gelegenheid geven om één van deze uitvoeringen te bezoeken. Het worden dan de negende en tiende uitvoering", laat Gerard Kuip van de organisatie weten.

De Waal is nu het zevende dorp dat na de buurtschap Oost (afgelopen juli) aangedaan wordt in het rondje Texel van 'Echt op sien Tessels'. "We zijn zoals men wel weet begonnen in Den Burg in 2011 en dachten dat het eenmalig zou zijn. Dat hadden we verkeerd gedacht. Er was nog zoveel belangstelling en vraag, dat we besloten om een rondje over Tessel te maken. Dicht bij de mensen. In eigen omgeving ligt de drempel lager. Men doet dan sneller mee en het is voor de dorpsbewoners herkenbaar en dicht bij huis", vult hij aan.

In totaal werden de voorstellingen door zo'n 1.400 mensen bezocht. Met de koren erbij hebben al meer dan tachtig verschillende Tesselaars hieraan meegedaan. "Deer benne wee erreg gróós op netuurlijk en hunnie op 'r eige', stelt Kuip. Ook voor De Waal hebben ze weer 'Wéélders', 'Oud-Wéélders' en mensen die door familie een band hebben met 'De Wéél' gevraagd om mee te doen.

De deelnemers in De Waal zijn Ria Brans-Bakker, Jan en Richard Eelman, Elly Heerschap-Verstegen, Wil van Heerwaarden-Huisman, Ans en Sonja Kuip, Hillie Vlas, Ada de Wolf met haar groepje, Irene Zegers-Broekman, Ina Schrama en Gerard Kuip Nzn. Daarnaast zorgen de vaste muzikale deelnemers Aart van den Brink en Gerrit Terwindt die al die keren van de partij waren en Jan Bakker voor de muzikale omlijsting.

Ina Schrama zal alles aan elkaar praten en doet ook de regie. Het wordt zoals altijd een heel afwisselende uitvoering met anekdotes, gedichten, liedjes, sketches en verhalen. Toegangskaarten à €5,- inclusief consumptie bij binnenkomst, zijn vanaf maandag 2 oktober verkrijgbaar bij Het Open Boek in Den Burg en op de woensdagen 4, 11 en 18 oktober 's morgen tussen 10:00 uur en 12:00 uur ook in dorpshuis 'De Wielewaal' in De Waal.

"Moet je bee weze. Hei je 'n hééle mooie middag of evend. Sal je zeker gien spiet fon krigge", stelt de organisatie.