Onredelijke belasting van eilandbewoners

"Het is niet redelijk dat een eilandbevolking die zelf met eigen veerboten een betaalbare verbinding met het vasteland organiseert, geconfronteerd wordt met een extra belasting."

Dat zegt TESO na bestudering van de BTW-plannen voor de Waddenveren van het Ministerie van Financiën. Het Rijk houdt in de begroting rekening met een opbrengst van €3 miljoen aan BTW vanaf 2018. TESO: "Als dit doorgaat, dienen de rederijen dus jaarlijks €3 miljoen euro door te berekenen aan de gebruikers van de veerdiensten.‎ Deels aan de ongeveer 24.000 inwoners van de eilanden,‎ deels aan de toeristen, forenzen en overige gebruikers van de veren."

Volgens TESO staat dat gelijk aan een "royaal gevulde boodschappentas in een supermarkt" per gemiddelde eilandbewoner per jaar. "Voor forenzen kunnen de bootkosten zelfs met honderden euro's oplopen." Dat is volgens de veerdienst niet redelijk. "Het draait hier om de levensader van Texel. De afhankelijkheid van de Texelse samenleving van haar walverbinding is groot."

TESO is niet van plan zich neer te leggen bij de BTW-plannen. "Indien nodig, willen we strijden tegen dit voornemen van het Ministerie van Financiën.‎ Van het Rijk mag worden verwacht dat het publiekelijk een redelijke inspanning levert richting Europa om tot de afspraak te komen dat in deze situatie geen belastingverhoging zal worden doorgevoerd."

Burgemeester Michiel Uitdehaag liet zich vorige week ook zeer kritisch uit over de BTW-plannen. Volgens hem kan de overheid het niet maken om zo'n maatregel op korte termijn te laten weten. Hij vroeg zich ook af of Texelaars op deze manier wel meegaan in de koopkrachtverbetering die het Rijk heeft aangekondigd. Het CDA heeft Kamervragen gesteld, meer daarover op pagina 5.