Inrichtingskaart van de natuurontwikkeling op de Hanenplas.
Inrichtingskaart van de natuurontwikkeling op de Hanenplas. Foto: Provincie Noord-Holland

Aanleg nieuwe natuur

In gebied Hanenplas zijn voorbereidende werkzaamheden voor natuurontwikkeling gestart. Het gaat om het maaien van gras en opruimwerkzaamheden, zoals het verwijderen van bosschages. Bij het werk blijft circa 45.000 kubieke meter grond over.

Later dit jaar vinden onder meer werkzaamheden in de duinvallei van de Hanenplas en de aanleg van een fietspad langs de kreek plaats. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Van der Meer uit Scharnegoutum.

Doel is de natuur in de duinvallei te herstellen. Er worden natuurvriendelijke oevers aangelegd en een nieuw fiets- en ruiterpad tussen de Slufter en de Postweg biedt nieuwe recreatiemogelijkheden.
De voormalige duinvallei de Hanenplas wordt zoveel mogelijk hersteld. De fosfaatrijke grond van de bollenteelt wordt afgegraven waarbij de oorspronkelijke schelpenbanken aan de oppervlakte komen. Deze dienen als natuurlijke kalkrijke waterzuivering om de overgebleven fosfaat uit te spoelen. Bosjes worden verwijderd om weidevogels meer kans te geven in de graslanden en de duinvallei te broeden. In het open gebied kan de Parnassia weer volop gaan bloeien. De watergangen krijgen natuurvriendelijke oevers, flauwe oevers met een geleidelijke overgang van land naar water.

Later dit jaar starten de overige werkzaamheden aan het duingebied. Het gaat om het verwijderen van voormalige bollengrond in de duinvallei van de Hanenplas en de blijvende watergangen krijgen het karakter van een kreek. De afgegraven grond wordt deels hergebruikt in het gebied (circa 5200 kubieke meter), het overige deel (ca 45.000 kuub) vervalt aan de aannemer.

De natuurontwikkeling is onderdeel van het programma Natuurontwikkeling Texel, waarmee de Provincie Noord-Holland uitvoering geeft aan de Uitvoeringovereenkomst Ecologische Hoofdstructuur Texel, die Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, gemeente Texel, Agrarische natuur- en landschapsvereniging De Lieuw, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en LTO en provincie Noord-Holland hebben gesloten.