Aanleg zonnepark Everstekoog van start met energiemarkt

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), TexelEnergie en de gemeente realiseren op het terrein van waterzuivering Everstekoog een zonnepark van in totaal twee megaWatt. Het startsein wordt vrijdag 29 september gegeven tijdens de Energiemarkt die daar van 15:00 tot 17:00 uur wordt gehouden.

Op dit zonnepark worden circa 8500 zonnepanelen geplaatst die gaan voorzien in de totale energiebehoefte van HHNK en voor een deel in die van de gemeente Texel. Hiermee wordt een belangrijke stap van de Texelse ambitie verwezenlijkt. Met de realisatie van het zonnepark opereert HHNK in 2020 volledig energieneutraal. De gemeente heeft vorig jaar al bijna 1000 drijvende zonnepanelen laten aanleggen op de zuivering, om het verbruik van de openbare verlichting duurzaam op te wekken. Voor het overige stroomverbruik wordt het park uitgebreid en daarnaast komen er zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen en op enkele openbare parkeerplaatsen. Onlangs opende De Krim een drijvend zonneveld met bijna 2400 zonnepanelen, voldoende om de helft van de centrale voorzieningen van het vakantiepark van elektriciteit te voorzien.

Energiemarkt

De energiemarkt komende vrijdag op het terrein van Everstekoog tussen Den Burg en De Koog is voor iedereen toegankelijk. Bij verschillende kraampjes kunnen bezoekers terecht met vragen of informatie over duurzame energie, besparing of het benutten van subsidies voor huis of bedrijf. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, is een van de sprekers.