Burgemeester Uitdehaag in het foto-bootje
Burgemeester Uitdehaag in het foto-bootje Foto: Kaap Skil Museum

'Trui aan, trossen los!' bij Kaap Skil geopend

De tentoonstelling 'Trui aan, trossen los!' bij Kaap Skil is zaterdag feestelijk geopend. De tentoonstelling was in augustus al open gegaan voor publiek, maar is nu helemaal af. Tijdens de opening werden de laatste drie door Texelse breisters gemaakte truien opgehangen, die bezoekers mogen aantrekken om een foto mee te maken. Burgemeester Michiel Uitdehaag, oud-visser Cor de Wolf en schrijfster Stella Ruhe voerden deze handeling uit.

De burgemeester had voor de gelegenheid speciaal een Texelse visserstrui aangetrokken die voor hem was gebreid toen bekend werd dat hij zich op het eiland ging vestigen. Hij had een presentatie voorbereid over de richting van de pijlen op zijn trui, die typisch Texels zou zijn, maar vlak ervoor had Stella Ruhe hem verteld dat dit verhaal niet helemaal klopte. Wat toch weer een leuke anekdote opleverde!

Stella Ruhe op wiens boek over kindervisserstruien deze tentoonstelling is gebaseerd, presenteerde haar nieuwste inzichten over de visserstruien. Ze wees haar toehoorders op patronen waarvan een bezwerende werking uit zou gaan zoals bliksemschichten, kabels en pijlen. Op zee waren de gevaren groot en de vrouwen leefden constant in angst om hun mannen en zonen. De betekenisvolle patronen moesten hun dierbaren beschermen.

De tentoonstelling 'Trui aan, trossen los!' gaat over kinderen in de visserij in de negentiende eeuw. Het is zodanig opgezet, dat het ook voor kinderen leuk en interessant is. Speciaal voor hen zijn er spelletjes en activiteiten in verwerkt. De selfiespot in het bootje werd tijdens de opening goed benut! De tentoonstelling blijft tot zomer 2018 te bezichtigen.