Winst op Geel Zwart verrast ZDH

Een vernieuwd ZDH is de competitie verrassend gestart met een overwinning op het sterker ingeschatte Geel Zwart'30. Nog geen vijf maanden geleden verpletterde deze ploeg de Zwaluwen met 7-0, maar dankzij een sterke organisatie werd dit keer met 2-0 gewonnen.

Voor de wedstrijd stond voorzitter Mike de Bruijn stil bij het overlijden van erevoorzitter Ferry Zwanenburg. Na een minuut stilte volgde een applaus en ontving De Bruijn uit handen van Willem Sangers een mooie foto van Ferry voor in de kantine.

Vooraf was er nogal wat pessimisme over de kansen van ZDH, dat zich ternauwernood in de vierde klasse had gehandhaafd en een groot aantal basisspelers naar andere clubs zag vertrekken. Er waren ook twee nieuwe gezichten: Luke van Melis en Kevin Huisman. Jeugdspelers Barry van der El, Jurn Goënga en Willem Rommets schoven definitief door naar het eerste elftal en Kees Lap maakte de overstap van het tweede elftal naar het vlaggenschip.

ZDH speelde verdedigend en liet de bezoekers het spel maken. Dat pakte goed uit. Goalgetter Lex Tas werd knap aan banden gelegd. Bovendien speelde keeper Daniël Bakker een prima wedstrijd. Een tegenvaller was het snelle uitvallen van Huisman. Hij werd vervangen door De Bruijn.

Na twintig minuten kwam ZDH op voorsprong. Tom Bijl, vorig seizoen nog rechtsback maar nu spits, schoot vanaf achttien meter hard op doel. De keeper kon eerst nog redding brengen, maar was bij Bijls tweede poging kansloos.

Na rust veranderde er weinig in het spelbeeld en werd het binnen een kwartier zelfs 2-0. De rappe Timo Westdorp gaf vanaf rechts een voorzet, de keeper greep mis, waarna het voor Bijl een koud kunstje was om zijn tweede treffer te scoren.

ZDH werd nog vasthoudender en hield de linies dicht bij elkaar. Wel werden de counters steeds spaarzamer. Met nog twintig minuten te gaan was de pijp bij Westdorp leeg. Hij werd vervangen door de debuterende jeugdspeler Joost Boekel, die volgende maand pas 17 jaar wordt. De druk van GeelZwart nam in het laatste kwartier flink toe en diverse ZDH'ers liepen op hun laatste benen. Maar met wat kunst- en vliegwerk bleef het doel schoon en was de overwinning een feit. "Ferry kan trots zijn op zijn jongens", was het algemene oordeel.

Zondag mag ZDH laten zien dat deze winstpartij geen incident is. De ploeg gaat dan op bezoek bij Wieringerwaard.