Coen Schoonheden:
Coen Schoonheden: "De Hoge Berg vind ik een uniek gebied, de glooiende weilanden, de tuunwoallen en paadjes." Foto: Jeroen van Hattum

Opgroeien op Texel is een voorrecht

Wat is je favoriete plek op Texel?

De Hoge Berg vind ik een uniek gebied, de glooiende weilanden, de tuunwoallen en paadjes. Maar Texel is overal prachtig en veelzijdig. Heerlijk om te sporten en te recreëren.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik was 1 jaar toen ik met mijn ouders naar Oudeschild verhuisde vanuit Opmeer.

Erg jammer dat je niet meer bij Ceres mag komen

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik werk als vestigingsmanager bij Damen Shipyards Texel. We repareren en onderhouden schepen in het droogdok in de haven van Oudeschild en hebben een constructiewerkplaats en lasserij op het industrieterrein aan de Schilderweg.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Samen met Ans zoveel mogelijk genieten van het leven. Heerlijk hardlopen door de natuur of trainen op de atletiekbaan. Ik zit in de besturen van Atletiek Vereniging Texel en Ondernemersvereniging Oudeschild. Ook maak ik deel uit van het Texelse Roparun team waarmee we geld inzamelen voor het goede doel.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Texelaars zijn echte eilanders, vrij en niet verlegen om hun mening te geven. Ze willen elkaar graag helpen. Aanpakken, niet moeilijk doen en ervoor gaan. Mooie eigenschappen.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Als een geweldige achtertuin. Fantastisch om in te mogen wonen en deel vanuit te maken. Sinds onze hond er niet meer is wandelen we te weinig door de natuur. Wandelend zie je zoveel meer en het is heerlijk rustgevend.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Elk dorp heeft z'n eigen DNA dat behouden blijft. De sfeer is verschillend door haven, kerk, strand, polder of toerist. Mensen gaan erin mee of passen zich aan.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Er zijn vele goede restaurants op Texel, mede door het toerisme. De Luwte van Evert en Rebecca zijn wat mij betreft toppers op Texel. Even binnenlopen bij de Balcken of eten bij Freya voelt altijd vertrouwd.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Ceres, zeer actueel op dit moment. Als kind van Skil heb ik er leren zwemmen en vele met mij. Prachtig strandje aan de Waddenzee. Het is verschrikkelijk jammer als je daar niet meer mag komen. In plaats van een afgesloten gebied, maak er een wandel- en fietspad doorheen gelijk aan de Hondsbossche zeewering.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het opleiden van jonge mensen mag anders in mijn ogen. Het zou goed zijn als op een toeristeneiland de richting consumptieve techniek met het "Proefkonijn" in ere wordt hersteld. Ook een basisopleiding techniek ten behoeve van metaal, bouw en installateurs moet er in mijn beleving zijn. We missen juist jongeren die in de techniek en horeca kunnen en willen werken.

Goede herinnering aan Texel?

Ik zie opgroeien op Texel als een voorrecht. De beslotenheid van het eiland, de rust, de natuur, de vrijheid en veiligheid. Mijn ouders hebben mij altijd heel vrij gelaten en met een groep vrienden was er altijd van alles te beleven in en om Oudeschild. Ik denk met veel plezier aan mijn jeugdjaren terug.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat natuurgebieden soms afgesloten worden voor mensen, zoals het fietspad achter de dijk bij de Schorren. Ik hoef de Schorren niet in, maar er langs fietsen geeft een prachtig uitzicht op een uniek stukje natuur, de Waddenzee en Vlieland. Verder moet Texel wel leefbaar blijven met z'n boeren en vissers, dat is ook onze identiteit. Lege haven en weilanden zijn naar mijn idee niet interessant. Een dynamisch eiland heeft de toerist meer interessants te bieden.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

De diversiteit van de natuur op een relatief klein gebied waar je fantastisch van kunt en mag genieten. De veiligheid, vrijheid, sociale contacten en controle zijn groter.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik verwacht grotendeels hetzelfde als op dit moment. Ik geniet van m'n leven, heb voldoende uitdaging in m'n werk en daarnaast lekker sporten. En waar kan je dat beter doen dan op Texel.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ed van der Ham. Ik ken Ed via de hardloopgroep van Ans. Ed is een zogenaamde aanwaaier. Hij heeft zich snel aangepast, is open en heeft een brede interesse. Ed is een leuke gezellige man met veel hobby's en heeft vast een mooi verhaal te vertellen.