Beeldimpressie van het nieuwe sportcomplex Den Burg, de hal, de horeca, de situering en een indruk van de indeling.
Beeldimpressie van het nieuwe sportcomplex Den Burg, de hal, de horeca, de situering en een indruk van de indeling. Bron: Gemeente Texel

Architect geeft inkijkje in nieuwe sporthal

Over het nieuwe Sportcomplex Den Burg is veel te doen geweest, vorige week werd bekend dat het voorlopig gegund is aan Dijkstra Draisma Bouwgroep en dat het college van de raad een bouwkrediet vraagt van €7,6 miljoen. Maar hoe gaat de sporthal eruit zien? AGS Architects presenteert het (voorlopige) ontwerp dinsdag 3 oktober aan de raad. In deze krant alvast een inkijkje in het plan.

Uitgangspunt voor het ontwerp is het Programma van Eisen. AGS Architects geeft aan een interpretatie van de wensen en eisen te hebben gemaakt van het sportcomplex dat komt op de plek van de oude LTS. In het beeldkwaliteitsplan staat dat de entree gepland is op de noordwest hoek van de hal. "Wij zien meerwaarde voor zowel de interne organisatie als de omgeving door de entree meer in het hart van het volume te plaatsen." Aan de noord- en westzijde van het gebouw wordt geparkeerd. De fietsen worden aan de zijde van de noordgevel gestald.

Om de zalen van elk netto zestien meter breed in te passen in het voorgeschreven volume van vijftig bij tachtig meter is de (in drieën te delen sporthal) gedraaid ten opzichte van de sportzalen. Vijf sportzalen aaneengeschakeld, incl. wanddiktes, passen namelijk niet in een maximale maat van tachtig meter. Het voordeel van deze opzet is volgens de architect dat de entree meer in het hart komt te liggen. Hierdoor worden de looplijnen van en naar de kleedkamers verkort. Het situeren van de hal, horeca en tribune tussen de zalen in geeft meer interactie tussen de programma onderdelen. De hal heeft een centrale positie in het gebouw. Er is zicht op de sportvloer, de verkeersruimten van de kleedkamers en de trap richting de tribune en horeca. Voorzieningen als bergingen en technische ruimten zijn op een logische en goed bereikbare plek geplaatst.

De hal op de eerste verdieping staat in directe verbinding met de begane grond. Vanuit deze ruimte is op de verdieping zicht op zowel de sporthal als de sportzaal met springkuil. Vanuit de hal is er een koppeling met de tribune en de horeca. De horeca heeft zicht op zowel de sporthal, sportzaal, en het buitengebied. Uit functioneel oogpunt heeft de keuken een logische plek, dichtbij de lift.

De jury- en wedstrijdleidingruimte heeft een centrale positie achter de tribune, met goed zicht over de drie zaaldelen van de sporthal. Op het vlak van installaties biedt de compacte opzet volgens de architect dezelfde voordelen. "De installaties worden centraal in het volume geplaatst. Dit resulteert in zo kort mogelijke afstanden en draagt daarmee bij aan de efficiency van het installatieconcept. De installaties zijn tussen de hoger gelegen zaaldelen uit het zicht geplaatst."

"Voor de tribune hebben we optimale zichtlijnen gecreëerd. Het belangrijkste aspect voor de zichtlijn is het zo laag mogelijk situeren van de eerste zitrij. Dit wordt bereikt door het verlagen van de voorste vloerplaten. Door de integratie van een constructie-element (tot 70 cm) met balustrade is er optimaal zicht. Hierdoor zijn er tussen de zaaldelen (schone voetengang) geen kolommen als obstakel.

Dijkstra Draisma Bouwgroep heeft ingeschreven voor €6.196.000 excl. btw. Er zijn ook andere kosten, zoals de projectmanagement- en advieskosten, grondkosten, leges en aansluitkosten NUTS-voorzieningen, sporttechnische inrichting en inventaris (kantoorplekken, horeca etc.). Daarmee komt het totaal van de stichtingskosten op een bedrag van € 7.600.000 excl.