De boot in aanbouw bij LaNaval in Spanje.
De boot in aanbouw bij LaNaval in Spanje. Archieffoto Texelse Courant

TESO heeft weinig last van financiële problemen bij LaNaval

De financiële problemen bij de Spaanse scheepswerf LaNaval hebben volgens directeur Cees de Waal een zeer beperkte invloed op TESO.

LaNaval is de werf waar de Texelstroom is gebouwd. De werf moet in januari nog een garantiedokbeurt voor de Texelstroom verzorgen en die gaat ondanks de problemen bij LaNaval gewoon door. Volgens De Waal wordt het een dokbeurt van relatief beperkte omvang, omdat veel zaken die onder de garantie vielen de afgelopen tijd al zijn verholpen. "De Texelstroom is veertien maanden geleden opgeleverd, het garantiejaar is voorbij en het leeuwendeel van de garantiepunten is nu naar behoren afgehandeld."

De financiële problemen bij de werf kwamen vorige week in het nieuws, nadat een poging was ondernomen een net gebouwd baggerschip weg te halen. Spaanse kranten spraken van wildwestaferelen. Volgens de Spaanse media heeft LaNaval een schuld van honderd miljoen euro en dreigt er uitstel van betaling. Ook het Financieel Dagblad publiceerde vorige week uitgebreid over de financiële problemen bij LaNaval.

De scheepswerf kwam in 2014 als beste uit de bus bij de aanbesteding van de nieuwe veerboot. De werf zat toen in een moeilijke tijd, maar kreeg een impuls door de bouw van de Texelstroom. Daarna wisten ook diverse andere bedrijven uit Nederland en België de werf te vinden om nieuwe schepen te bouwen.

TESO betreurt het volgens De Waal dat LaNaval er niet in is geslaagd om de projecten die nu onderhanden zijn rendabel te maken. "Ondanks een goed gevulde orderportefeuille met orders van onder meer Van Oord, DEME en Balearia. Wij hopen voor alle betrokkenen dat een faillissementsdreiging door de werf zal kunnen worden afgewend."

Volgens de publicatie in het Financieel Dagblad zou er destijds bij de aanbesteding een verschil van vier miljoen euro zijn geweest met de werf in Harlingen die eveneens in de race was voor de bouw. TESO doet desgevraagd geen mededelingen over prijzen en inhoudelijke condities van de offertes die werden gedaan.

"We staan, op basis van de zorgvuldige afweging die voorafging aan het besluit, onverminderd achter de keuze voor LaNaval." De keuze was onder meer gebaseerd op de aanbestedingsprijs (€55,8 miljoen) en de ervaring van LaNaval in het bouwen van technisch complexe schepen van gelijkwaardige omvang. Meespelend was ook dat de Spaanse werf zich nadrukkelijk in de filosofie van TESO had verdiept.