De beoogde nieuwe rotonde bij de Beatrixlaan, Emmalaan en Elemert.
De beoogde nieuwe rotonde bij de Beatrixlaan, Emmalaan en Elemert. Afbeelding: Goudappel Coffeng

Nieuwe entree Den Burg Zuid: rotonde en 30 km op Emmalaan

Een nieuwe rotonde op de kruising Emmalaan/Beatrixlaan/Elemert, een 30 km-zone op een deel van de Emmalaan, nieuwe bebouwing langs de Emmalaan en nieuwe parkeerplaatsen.

Een aantal toekomstige ontwikkelingen voor Den Burg die naar voren komen in het ontwerp-bestemmingsplan Den Burg Zuid dat tot 2 oktober ter inzage ligt. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied waar nu nog sporthal Ons Genoegen en de Burgemeester De Koninghal staan. Op die locaties komen de nieuwe sporthal en het nieuwe onderwijscentrum (in het verlengde van de OSG). De Emmalaan is ter hoogte van het notariskantoor in beeld voor nieuwe zorgvoorzieningen (apotheek en fysiotherapie). Idee is dat daarvoor drie nieuwe gebouwen worden gerealiseerd

Volgens het ontwerp-bestemmingsplan lenen de veranderingen zich voor een nieuwe entree van Den Burg. In het ontwerpplan, dat nog moet worden vastgesteld, is daarvoor een nieuwe rotonde getekend op de kruising van de Emmalaan, de Beatrixlaan en de Elemert. Bedoeling is dat het gedeelte Emmalaan langs de scholen een maximumsnelheid van dertig km per uur krijgt. Nu is vijftig daar nog het maximum.

De nieuwe sporthal wordt gebouwd op de plek waar vroeger de oude LTS stond en nu een tijdelijk parkeerterrein is. Bedoeling is dat Ons Genoegen wordt gesloopt zodra de nieuwe sporthal klaar is.

Die vrijkomende plek is in het ontwerpplan in beeld voor het onderwijscentrum en een nieuw parkeerterrein. Bij de nieuwe sporthal komt ook een nieuw parkeerterrein. In het plangebied wordt in zijn geheel in 316 parkeerplaatsen voorzien. Het clubgebouw van Deuce blijft staan na de sloop van Ons Genoegen. In het nieuwe bestemmingsplan wordt de mogelijkheid opengehouden dat de tennisbanen van Deuce eventueel verplaatst worden naar de Slingerweg, maar het is nog lang niet gezegd dat het daadwerkelijk tot een verplaatsing komt.

Bij de verandering van de Emmalaan wordt ook gekeken of er een verbeterde doorgang kan komen tussen het centrum van Den Burg en het gebied met de scholen, sporthal en beoogde gezondheidsvoorzieningen. Het nieuwe bestemmingsplan is nodig om de ontwikkelingen mogelijk te maken. De zienswijzen die op het ontwerp-plan worden ingediend, worden door het college behandeld in een nota van beantwoording. Bedoeling is dat de gemeenteraad in december het nieuwe bestemmingsplan vaststelt.