Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

Internationale kitetop week op Texel voor wereldbekerwedstrijd

"Zie het als combinatie van Dorian van Rijsselberghe en Epke Zonderland wat de kitesurfers doen op het water", vertelt organisator Danny Galiart van de wereldbekerwedstrijden kitesurfen die deze week bij Paal 17 worden gehouden.

Zestig kitesurfers uit negentien landen zijn daar sinds dinsdag actief om op zee diverse 'tricks' (oefeningen) te laten zien. Op het strand een tribune met duizend zitplaatsen (gebouwd door Texelsevent), zodat bezoekers vanaf naar de verrichtingen van de kiters (merendeel professionals) kunnen kijken.

De wind leek de afgelopen dagen niet gunstig, maar de kiters zijn elke dag het water op geweest. Met name gisteren was het een prachtige dag voor de wedstrijden. "Hier zit een gelukkige organisator", aldus Galiart. De World Kiteboarding League koos volgens hem voor Paal 17, omdat historische weergegevens leerden dat daar een grote kans op wind was. "Je merkt ook dat Paal 17 goed is uitgerust voor dit soort evenementen."

De wedstrijden zijn onderdeel van een groter geheel. Binnenkort worden in Turkije en Griekenland de volgende wereldbekerwedstrijden gevaren. De deelnemers zijn onderverdeeld in een Qualifier League en een Elite League. Wie de afgelopen dagen in de Qualifier League voer, kon punten pakken voor promotie naar de Elite League. Er wordt tot en met zondag gevaren bij Paal 17. De wedstrijden zijn live te volgen via de Facebookpagina 'World Kiteboarding League'.