Achter de schermen

Vloggen

We zijn op de redactie nog aan het tossen wie het gaat doen, maar één van ons moet over een half jaar toch minstens 'wereldberoemd' zijn. Petje op het hoofd, draaiende camera op een selfiestok en daarna doorlopend in de camera vertellen wat je aan het doen bent.

Geen idee waar dit over gaat? Dat gold wel voor meer mensen toen ze afgelopen weekend bij ons op de site en dinsdag in de krant de berichten over Enzo Knol lazen. De scheidslijnen van een generatiekloof kwamen even haarfijn in beeld. Sommige lezers hadden geen idee over wie het ging, maar de jeugd wist niet hoe hard ze de straat op moest om met de bekende vlogger Enzo Knol op de foto te gaan (sorry, om een selfie met Knol te maken). In De Koog en Den Burg stonden jongeren voor hem klaar, in Oudeschild werd hij opgewacht bij zijn hotel en nog voordat hij op de boot zat, stond hij in Den Helder al de eerste handtekeningen uit te delen.

Voor wie zich nog steeds afvraagt wie of wat Enzo Knol in vredesnaam is: dat is een 24-jarige man die al een jaar of vier elke dag zichzelf, zijn dagelijks leven en al zijn capriolen filmt. Dat zet hij elke dag op youtube en daar is hij razend populair mee geworden. Noem het gerust knap: de filmpjes die hij over zijn Texelse bezoek op youtube zette, gingen nergens over (behalve dat Robbin van der Ster hem goed partij bood), maar het was goed voor een paar honderdduizend kijkers.

Nou las ik dat Knol zijn 'doorbraak' beleefde, nadat hij een filmpje had geplaatst waarin te zien is hoe hij tijdens het fietsen een stunt uithaalt en zijn arm breekt. Kijk, zo'n gegeven biedt kansen om op in te spelen. Had ik bijvoorbeeld afgelopen dinsdag bij het volleybal mezelf gefilmd, dan had ik nu de beelden gehad hoe je een 'niet-te-missen-bal' op glorieuze wijze kunt verprutsen. Ik wil ook wel op een maandagochtend een stukje gaan fietsen over de Binnenburg, pratend in een camera die ik via een selfiestick in mijn handen houd. Succes verzekerd...

Misschien is het ook maar beter van niet. Duplicaten van Enzo Knol zijn er al voldoende en kopieën voldoen nooit aan het origineel. Maar bij deze voor degenen zich afvroegen waarom opeens ene Enzo Knol in de Texelse Courant stond: hij is een fenomeen bij de jeugd. Ook op Texel, vandaar een stukje in de krant over zijn bezoek aan Texel. Ging verder nergens over, maar je kon er niet aan voorbijgaan.

Jeroen van Hattum