Halve Marathon kent 2299 lopers

Het doordringende minutenlang klinkende geluid van de scheepshoorn van de boot. Dat is zondag aan het begin van de middag hét teken dat de Texel Halve Marathon weer begonnen is.

Om 12.25 uur geeft Jan Jacob Rab het startsein, waarna 2299 lopers van start gaan: circa 1700 van de boot, 500 vanaf 't Horntje (de eilandstart) en de rest doet mee aan de 6 van Den Hoorn die bij dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn begint. Alle lopers komen over het pleintje bij Goënga waar KTF voor muziek zorgt en daarna scheiden de wegen. De lopers van de 6 en de 10 gaan via de Westerweg, Hemmerkooi, Westerweg en de Keesomlaan richting de Groeneplaats waar de finish is.

De lopers van de 21 gaan via de Herenstraat naar de Rommelpot, waarna ze via de Rozendijk het bos inlopen. Bij paal 15 volgt een gedeelte van ruim een halve kilometer over het strand en daarna weer door De Dennen. Via de Smitsweg vervolgt de route zich naar de Westerweg richting Den Burg. De Pontweg wordt voor de gelegenheid ter hoogte van de kruising met de Westerweg en de Keesomlaan een paar uur afgesloten voor het verkeer. De 21 km-lopers hebben een rood startnummer, de 10 km-lopers een groen startnummer en de 6 km-lopers zijn blauw.

Er doen in totaal 1359 mensen mee aan de 21 km, 782 aan de 10 km en 117 aan de 6 van Den Hoorn. In totaal zijn er 376 Texelaars die meelopen. Piet Bakelaar en Jan Frederici uit Den Burg mogen zich met respectievelijk 72 en 70 jaar de oudste Texelaars op de 21 km noemen. Op de 10 km zijn Fulps Krijnen (76) uit Oudeschild en Nel Bruining (71) uit Den Hoorn dat. Op de 6 km zijn Henk Spigt (79) uit Den Hoorn en Hèlen Drijfhout (71) uit De Koog de oudste Texelse deelnemers. De jongste lopers zijn 13/14 jaar oud en doen mee aan de 6 van Den Hoorn. Hier onder andere Texelaars Coen van de Kerkhof, Bea Boer, Lotte Kortenhoeven, Daisy Jimmink, Tessa Koopmans, Kely Ellen, Dorus Overmaat, Stefan Riteco, Thijs Visser en Jesse Visser op de deelnemerslijst.

Kanshebbers op de 21 km zijn bij de heren Michiel de Ruiter, Pip Tesselaar, Tim Tesselaar, Jan Venhuizen en Alwin Heijting. Meervoudig winnaar Ronald Schroër (winnaar in 2016) is niet aanwezig. Immy Auck Kersbergen en Margriet Berkhout zijn kanshebbers bij de dames op de 21 kilometer. Gianluca Assorgia, Wouter Ploeger, Djao Lobles, Filemon Tesfu, Jordy Vinke, Rob Terburg en Rob Vijver zijn op de 10 km heren de kanshebbers. Bij de dames zijn dat Eline Glas en Jessica Oosterloo. De huldiging van de winnaars staat kort na de finish gepland op de Groeneplaats.

De lopers hebben tot uiterlijk 14.55 uur om over de finish te komen, daarna worden er geen tijden meer geregistreerd.