Zorg voor ouderen roept veel vragen op

Ambitieuze plannen bij Omring voor Beschermd Wonen. Hoe kijkt de Cliëntenraad van verpleeghuis Hollewal en de Gollards, die op komt voor de bewonersbelangen, tegen ouderenzorg aan?

Hans Bakker: "Op korte termijn kun je het huisvestingsprobleem niet zomaar oplossen. Maar de plannen voor de lange termijn geven vertrouwen voor de toekomst. Natuurlijk duurt dat een tijdje en dat is voor de betrokkenen heel vervelend. Overigens komen op korte termijn zes plaatsen beschikbaar in een huiskamerproject in de Gollards ten behoeve van psycho-geriatrische cliënten. Het vinden van geschikt personeel voor de zorg is best een probleem. Door bezuinigingen hebben veel mensen de zorg verlaten, die plaatsen zijn niet zomaar ingevuld."

'Tussencategorie'

Naast personele problemen heeft Cliëntenraad-voorzitter Ko Lagerveld een andere zorg: het verdwijnen van De Gollards als zorgcentrum. "Je kunt alleen naar het verpleeghuis als je daarvoor geïndiceerd bent. Zolang dat niet het geval is, ben je afhankelijk van de thuis- en mantelzorg. Naarmate de zorgvraag toeneemt, wordt dat steeds intensiever. Meer mensen nodig en meer kosten. Wij maken ons best zorgen over de groep die nog geen indicatie heeft, maar eigenlijk ook niet meer thuis kan wonen. Deze 'tussencategorie' voelt zich veiliger in een zoals dat heet, institutionele omgeving." Op het 'Landje van Pelgrim' komen 24 driekamerappartementen voor senioren die wat minder zorg nodig hebben. Bakker: "Dat is een goede stap. Maar is het voldoende? De vergrijzing zet door, wij verwachten dat er over tien, vijftien jaar veel meer van dit soort woningen nodig zijn. Als straks de basisscholen in Den Burg naar een centrale plek verhuizen, komen prima plekken vrij voor deze vorm van 'Wonen met een plus'. Daarin zou de gemeente een belangrijke faciliterende rol kunnen spelen."

Voorzieningen

Andere zorg is de voorgenomen sluiting van bepaalde voorzieningen. Bakker: ''Denk aan de centrale keuken in De Gollards, het restaurant, de linnenkamer, het winkeltje en andere faciliteiten. Omring heeft daar een visie op, wij signaleren dat het belangrijke en gewaardeerde voorzieningen zijn. Ook voor mensen die nog thuis wonen. We hopen dat daar alsnog een oplossing voor kan worden gevonden."

Tafeltje Dekje

Belangrijke voorziening om langer thuis te kunnen wonen is Tafeltje Dekje. Vorig jaar werden 24.000 maaltijden rondgebracht, circa 120 mensen maken er gebruik van. Bereid in de centrale keuken van De Gollards, gecoördineerd door Texels Welzijn en rondgebracht door 70 vrijwilligers. Hoe de bereiding na de sluiting van de keuken in De Gollards verder moet, is nog onderwerp van bespreking.

Vrijwilligers en mantelzorg

Naast huisvesting, de beschikbaarheid van voldoende professionele zorg, centrale voorzieningen en de maaltijdservice is er het vraagstuk over de beschikbaarheid van vrijwilligers en mantelzorg. Is die straks nog in voldoende mate aanwezig? Denk aan kinderen die aan de overkant wonen, meer tweeverdieners en het opschuiven van de pensioenleeftijd. Komen vrijwilligerswerk en mantelzorg onder steeds grotere druk te staan? Hoe vanzelfsprekend is het straks nog? Hoe groot is het risico op overbelasting van mantelzorgers? In welke mate zijn we eigenlijk zelf bereid mantelzorg te verlenen en/of vrijwilligerswerk te doen?

Eenzaamheid

Ouder worden kan, naast een grotere afhankelijkheid van anderen, een andere keerzijde hebben: vereenzaming. In welke mate komt dat voor onder ouderen op Texel? Signaleren we dat wel in voldoende mate? Op Texel is veel te doen en wordt veel georganiseerd. Maar kan iedereen wel meedoen? Is Texel een goede omgeving om oud te worden? Of kan het (nog) beter? Zo ja, wat is daar voor nodig en wat ontbreekt er nog?

TipTexel.nl

Veel vragen over ouder worden en ouderenzorg op Texel. Deelnemers aan de raadpleging TipTexel.nl krijgen onze vragen via de mail. Wie nog geen lid is, kan zich aanmelden via www.tiptexel.nl.