BTW-bevel EU jaagt bootreiziger op kosten

Gaan we bovenop de prijs van een bootkaartje straks btw betalen? En zo ja, is dat dan 6 of 21 procent? Volop vragen na berichten dat een overtocht naar de Waddeneilanden volgend jaar een stuk duurder wordt.

Het nieuws kwam deze week als een donderslag bij heldere hemel. De maatregel waarover de gemeente en TESO pas vorige week - onder embargo - werden ingelicht zou op gezag van de Europese Commissie worden doorgevoerd. Tot nu toe vallen de veerponten, waaronder ook de schepen van de TESO, onder een vrijstelling van btw. Ook over de kaartjes is geen btw verschuldigd. Die vrijstelling geldt voor zeeschepen en volgens de Nederlandse regels vallen de veerponten naar de Waddeneilanden daaronder.

De Europese Commissie heeft Nederland blijkbaar op de vingers getikt. De vrijstelling is alleen geldig voor zeeschepen die daadwerkelijk op volle zee worden gebruikt, zo stelt de Commissie. Veerponten die op de Waddenzee varen, worden niet gezien als schepen op volle zee en mogen dus niet meer onder de vrijstelling vallen. Over een nieuw schip moet dus BTW worden betaald. In de Memorie van Toelichting over het Belastingplan voor 2018 staat onder meer: "Bij de aankoop van de veerboten, de benodigde brandstoffen en diensten zoals onderhoud en reparatie wordt hen straks het algemene btw-tarief in rekening gebracht. Die btw is alleen aftrekbaar als voorbelasting wanneer zij ter zake van hun passagiersvervoer btw in rekening brengen." Over de hoogte van het BTW-tarief staat op de website van de Belastingdienst dat het vervoer per schip onder het 6-procents tarief valt, wat ook voor vervoermiddelen geldt.

Directeur Cees de Waal: "TESO streeft naar betaalbare tarieven voor al haar gebruikers en is met haar adviseurs druk doende om zorgvuldig positie te bepalen in dit complexe dossier. Wij verwachten hier in de loop van volgende week inhoudelijk op te kunnen reageren." Burgemeester Michiel Uitdehaag: "We zijn er met TESO en andere Waddeneilanden druk mee bezig om in beeld te krijgen wat er nu precies boven ons hoofd hangt. Zoals we er nu tegenaan kijken, verwachten we wel dat er een tariefsverhoging aan zal komen."

Uitdehaag laat zich bijzonder kritisch uit over het Rijk. "Als overheid kun je een besluit dat op zo'n korte termijn zo'n grote impact heeft voor Texelaars en onze gasten, niet op deze manier communiceren. Bovendien: de regering heeft een flinke koopkrachtverbetering aangekondigd. Ik maak me grote zorgen of dat voor de Texelaars ook het geval zal zijn. Het mag dan uit Brussel komen, maar dan moet je als overheid wel een oplossing zien te vinden over hoe je voorkomt dat inwoners daar last van hebben." Het zou niet de enige belastingmaatregel zijn waar Texel last van krijgt. Door het besluit om de forensenbelasting te laten vervallen loopt de gemeente jaarlijks €1 miljoen mis, een bedrag dat uiteindelijk door de Texelaars moet worden opgebracht. Texel trekt samen met de andere Waddeneilanden op tegen het bw-plan.