Michelle Grootelaar.
Michelle Grootelaar. Foto:

"In gedachten hoor je de trainer"

Ze heeft er zin in om komende zondag van start te gaan. Samen met Yanneke de Porto doet Michelle van Dompselaar - Grootelaar uit Den Burg mee aan de elfde Texel Halve Marathon.

De tien kilometer staat bij hen op het programma. De start is vanaf het eiland. "Vorig jaar hebben we de 21 kilometer gelopen en startten we vanaf de boot", vertelt Michelle. "Deze keer leek het ons leuk om vanaf het eiland te starten. We hebben afgelopen weekend meegedaan aan de Dam tot Damloop en dan is het niet verstandig om een week later meteen 21 kilometer te lopen, vandaar dat we nu de tien doen."

De voorbereiding op het lopen deed Michelle in een loopgroep van Robert Bakker. Een keer in de week gezamenlijk trainen, aangevuld met een schema om afstanden te lopen. "Dat is wel zo prettig, dan kun je zelf inplannen wanneer je gaat lopen." De trainingen hebben hun invloed als ze met de wedstrijd bezig is. "Als het dan tijdens het lopen even zwaar is, hoor je in gedachten wat Robert tijdens de training heeft gezegd. Korte passen, rug recht, over het hoofd van een voorganger kijken om een goede houding te hebben en blijven lopen ook al denk je dat het niet meer gaat. Dat helpt allemaal op de moeilijke momenten om te blijven lopen."

De eindtijd is voor Michelle niet van groot belang. Het gaat erom om zondag lekker te lopen, te genieten van het evenement, van alle toeschouwers langs de kant en om fit over de eindstreep te komen. "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je daar compleet vermoeid aankomt."

Michelle begon een paar jaar geleden met hardlopen toen ze aan de overkant verbleef. "Ik deed eerst aan volleybal, maar het voordeel van hardlopen is dat je zelf bepaalt wanneer je gaat." Prettige bijkomstigheid is dat ze er voordeel van heeft in haar werk als kapster bij Kapsalon Corinne in Oudeschild. "Daar sta je de hele dag en ik merk dat het hardlopen helpt om een goede houding aan te nemen. Je neemt een goede balans aan en je hebt ook een goede conditie."

Veel lopen is er de laatste dagen voor de start bewust niet meer bij. Woensdagavond was het laatste rondje. "Ik zorg voor voldoende slaap en het is nu natuurlijk wat meer pasta eten voor de koolhydraten om extra energie te hebben." Fanatiek lopen is er bij Michelle niet bij. "Ik zet er niet alles voor aan de kant. Als iemand 's avonds onverwacht belt om langs te komen, kan ik ook wel een andere keer hardlopen. Het moet iets zijn dat leuk is om te doen."