Sfeerimpressie voor de geplande nieuwbouw voor Beschermd Wonen en Wonen met een Plus op het
Sfeerimpressie voor de geplande nieuwbouw voor Beschermd Wonen en Wonen met een Plus op het "Landje van Pelgrim" nabij de Pontweg. Foto: Omring

Ouderenzorg thema in raadpleging TipTexel.nl

Zorg voor ouderen. We hebben of krijgen er allemaal mee te maken. Nu, voor onze naasten, of later voor onszelf. Is het goed geregeld, nu en in de toekomst? Een vraag die we voorleggen in de nieuwe raadpleging van TipTexel.nl.

Texel vergrijst, de meeste Texelaars zijn tussen de 45 en 75 jaar oud, daarmee zitten we landelijk iets boven het gemiddelde. De tijd dat we met 65 jaar automatisch naar het bejaardenhuis gingen, is voorbij. Zo lang mogelijk thuis wonen, is nu het devies. Dat willen we ook graag en zo lang we gezond zijn, is dat ook geen enkele probleem. Totdat we wat komen te mankeren. Maar ook met wat hulp kunnen we het thuis nog lang volhouden. Ook dankzij familie, vrienden, buren of anderen uit onze omgeving die de helpende hand toesteken. Mantelzorg, al dan niet aangevuld met hulp door professionals van de thuiszorg.

Dementie

Met de toenemende vergrijzing steekt de Ziekte van Alzheimer vaker de kop op. Momenteel zijn er op Texel circa 250 mensen met de diagnose dementie. De schatting is dat dit er in 2025 375 zijn en in 2040 575. Het percentage thuiswonenden met dementie is op Texel iets hoger dan elders in het land. Katrijn van de Vlerk, regiomanager bij Omring, onlangs in deze krant: "Dat heeft ook te maken met dat we een kleine gemeenschap zijn, waarin mensen elkaar kennen en helpen. Raak je de weg kwijt, dan is er altijd wel een bekende die je de juiste richting wijst." Cruciaal is dat men omringd is met voldoende zorg.

Mantelzorg

Waar de mantelzorg ophoudt, begint het werk van het Dementieteam, één van de vier thuiszorgteams van Omring. Daarnaast is er Geriant, die een adviesrol heeft en zorgt dat de begeleiding die nodig is daadwerkelijk aanwezig is. Dat er structuur is en de thuiswonende desgewenst naar de dagopvang gaat. in 't Oppertje in De Gollards of in het Maartenhuis.

Verpleeghuis

Maar ondanks al die hulp en goede zorgen kan er een moment komen dat het thuis echt niet meer gaat en een verblijf in het verpleeghuis (in de zorg spreekt men van Beschermd Wonen) noodzakelijk wordt. Tot dusver is het niet altijd gelukt om Texelaars een plekje op het eiland te bieden. Schrijnende gevallen haalden onlangs de publiciteit. Het aantal wachtenden fluctueert, maar gemiddeld wachten er zo'n 10 personen op een plek voor beschermde (verpleeghuis) zorg. In de toekomst zal de behoefte verder groeien. Volgens de prognose zijn er hier in 2020 104 plaatsen nodig en in 2030 149 plekken.

Met de realisatie van 32 appartementen voor beschermd wonen op het "landje van Pelgrim" in 2019, ontstaat een flinke toename op de huidige capaciteit. In De Gollards worden daarna de huidige 105 kamers verbouwd tot 56 appartementen, waarbij de grote eetzaal verdwijnt en buurtkamers ontstaan. Verpleeghuis Hollewal blijft naar verwachting de eerste vijf jaar in stand, voor daarna is nog geen besluit genomen. Maar daarmee is er nog niet voldoende "stenen" capaciteit om aan de (toekomstige) vraag te voldoen. Omring is in gesprek over plannen op de plek van het Drijverhuus en oriënteert zich ook op andere mogelijkheden.

Van de Vlerk: "Ook met de voorgenomen uitbreiding van beschermd wonen kunnen we al die mensen geen plaatsje bieden. Dat hoeft ook niet. De norm voor indicatie is tegenwoordig dat je 24 uurszorg in de directe omgeving nodig hebt en geen regie meer over je eigen leven kunt voeren. De praktijk is dat dit voor de zeventig procent die nu thuis woont, waarschijnlijk ook in de toekomst zal gelden."

Meer in de rechterkolom.