De setters genieten op het strand.
De setters genieten op het strand. Foto: Hanneke Roeper

Setterdag op Texel 'zeer geslaagd'

De opmerking "Je ziet ze niet zoveel meer" krijgt Hanneke Roeper regelmatig als ze met haar Rode Ierse Setters wandelen. Dat was zondag wel anders. Maar liefst 74 personen van de Ierse Setter Club met 37 Rode Setters, drie Rood-Witte, één Gordon en één Engelse Setter kwamen naar Texel om te samen te zijn.

De Ierse Setter Club is onderverdeeld in regio's. Elke regio organiseert maandelijks een wandeling. Dit jaar werd dat regio Noord-Holland. Omdat de eerste wandeling in september op Texel wordt gehouden, werd dit nu de landelijke Setterdag. Extra bezoekers waren een Golden Retriever en een mixhond. Er werd uiteraard gewandeld. Een flinke wandeling door bos en duin om vervolgens bij Paal 14 richting het noorden te gaan. Daar werden de deelnemers getrakteerd op een Juttertje en een blokje Texelse kaas en Texelse grillworst.

Gelukkig ging de bui bij De Koog noordelijker naar beneden en kwamen de wandelaars eraf met een spatje. Het middagprogramma was divers. Mensen gingen met hun setter nog een keer naar het strand of verkenden de rest van Texel. En voor de liefhebbers was er een KJ route, welbekend van de Wampex. Dit keer uiteraard een hondenroute. Er werd flink gepuzzeld. Op het Martelaarsveldje een tangramspel, mikado op groot formaat, memory op tegeltjes en een hondentunnel. Als extraatje werden er nog "Setterrennen" gehouden. Duidelijk dat de Setters hier twee aan twee tegen elkaar rennen, uiteraard flink aangemoedigd door de baasjes. In sommige gevallen mocht dat niet baten en kozen ze er toch voor om de andere kant uit te gaan. Setters zijn nu eenmaal eigenzinnig. Een wedstrijd zou geen wedstrijd zijn zonder winnaars en zonder prijzen. De Texelse winkeliers deelden spontaan de prijzen uit.

"We kijken terug op een zeer geslaagde Setterdag. Volgend jaar houdt de Regio Noord-Holland de eerste wandeling op Texel op de derde zondag van september. Iedereen is welkom", laat Hanneke Roeper weten.