Volop spektakel tijdens de samengestelde menwedstrijd. Er deden circa 75 combinaties mee.
Volop spektakel tijdens de samengestelde menwedstrijd. Er deden circa 75 combinaties mee. Foto: Willem Sangers

Paard en menner

rijden op scherp

Volop spanning en spektakel tijdens de Samengestelde Menwedstrijd afgelopen weekend op Texel. Zo'n 75 combinaties gingen van start. Enkel-, dubbel- en vierspan, in verschillende klassen. Het weer werkte mee, ongelukken deden zich niet voor.

Terwijl de enorme plensbuien en storm in de aanloop van dit grote hippische evenement het ergste deden vermoeden. Maar terwijl in De Cocksdorp de regen met bakken naar beneden kwam, scheen de zon bij manege Akenburg en omstreken. Perfecte omstandigheden voor deze wedstrijd voor menners van paarden, waarbij conditie, behendig-, wendbaar- en soepelheid op de proef worden gesteld, evenals de interactie tussen paard en menner. Het parcours hield zich goed, de zeskoppige commissie van het organiserende "Tussen Wad en Duin" en hun vrijwilligers hoefden slechts één van de zes hindernissen te verplaatsen. Prima omstandigheden en een even afwisselend als pittig traject.

Deelnemers kwamen voor het evenement uit alle windstreken naar het eiland. De competitie was ongekend groot, zelfs de internationale klasse was vertegenwoordigd. Combinaties die een paar weken geleden nog aan het wereldkampioenschap in Duitsland meededen, waren nu op Texel. Maar ook de jeugd was present, de jongste deelnemer was zes jaar. Veel variatie, paarden, pony's, enkel- en meerspannen, waarbij werd gestreden in de klasse licht, middel en zwaar.

De onderlinge verschillen zijn de reden dat werd gestreden in meerdere rubrieken. Enkel- of dubbelspannen met kleine wagens zijn bijvoorbeeld in het voordeel ten opzichte van vierspannen, die bij het draaien veel langere lussen moeten maken. De zogeheten impulsenrubriek gaf ook onervaren en beginnende Texelse menners de kans kennis te maken met deze tak van paardensport.

De zaterdag stond in het teken van de onderdelen vaardigheid en dressuur, met onder meer als scherprechter de kegeltjesproef. Kunst is om de hindernissen zo snel mogelijk te passeren, maar wel zodanig dat de balletjes blijven liggen. De verschillen tussen de toppers waren klein, soms zelfs maar honderdsten van seconden. Er werd gereden op het scherpst van de snede, waarbij de aanspanningen zo kort mogelijk rond hindernissen werden gestuurd en om wille van de tijd grote risico's werden genomen, met al dan niet puntenverlies tot gevolg. Een spektaculair gezicht, waarbij paard en menner tot het uiterste op de proef werden gesteld.

Tijdens de grote finale op zondag stond een wegparcours van twintig kilometer op het programma, door de Westen, de Dennen en over andere trajecten. Met onderweg meerdere hindernissen, zoals de waterbak bij manege Akenburg. Een duurproef van formaat, waarbij wendbaarheid, souplesse en het spel tussen paard en menner op de proef werden gesteld. Maar ook een uithoudingsslag waarbij het welzijn van de paarden hoog in het vaandel werd gehouden. Technische afgevaardigden van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond hielden streng toezicht, de gezondheid van de paarden werd tijdens het weekend meerdere keren gecontroleerd.

Organisatie en deelnemers kijken terug op een evenement dat in vele opzichten geslaagd is, ook voor de toeschouwers die veel spektakel zagen. Wat ook geldt voor de paarden en pony's, die het strijdperk zonder blessures konden verlaten.