Het planten van bomen, zoals hier dit jaar aan de Bernhardlaan, is onderwerp van een seminar.
Het planten van bomen, zoals hier dit jaar aan de Bernhardlaan, is onderwerp van een seminar. Foto: Archief Texelse Courant

"Bomen aan Zee"

Texel inspireert deskundigen over het succesvol aanplanten bomen aan de kust. Het jaarlijkse seminar "Bomen aan Zee" wordt donderdag 21 september op Texel gehouden.

Het seminar is bedoeld voor bestuurders ontwerpers, beheerders, boomkwekers en kennisinstituten. Elk jaar organiseert de organisatie Bomen aan Zee een seminar over succesvol aanplanten van bomen langs kustplaatsen. Tijdens het seminar worden verschillende projecten op Texel bezocht.

Alle gemeenten langs de kust hebben bij het planten van bomen te maken met dezelfde problematiek zoals harde wind en zoutspray. Hierdoor wordt de keuze in boomsoorten beperkt. Ook op Texel speelt dat probleem. Tijdens het seminar wisselen onder meer groenbeheerders, landschapsarchitecten en kwekers hun kennis en ervaringen uit.

Diversiteit

Texel is een natuureiland. Op Texel vinden we groen en diversiteit belangrijk. Ieder dorp, ieder deel van Texel heeft zijn eigen sfeer en karakter. Deze diversiteit vinden we terug in ons bomenbestand. De gemeente zet zich actief in om de boomdiversiteit te versterken. Door te experimenteren met kleine aantallen op diverse plekken ontdekken we welke soort het hier goed doet.

De iepziekte heeft in het verleden stevig huisgehouden op Texel en wellicht straks ook de essentaksterfte. Om kaalslag in de toekomst te voorkomen is het aanplanten van monoculturen bij de gemeente Texel definitief voorbij. In de Bernhardlaan, Waalderstraat en de Kikkertstraat zijn diverse bomen in één straat aangeplant. De diversiteit wordt gewaardeerd door bewoners en bezoekers, het trekt meer vogels en insecten en voorkomt kaalslag.