Celstraf tot vijf jaar geëist tegen verdachten drugslab Pijpersdijk

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Alkmaar celstraffen tot vijf jaar geëist tegen drie mannen die in De Koog een drugslab zouden hebben gerund.

De aanklaagster sprak vrijdag van "zware en professionele georganiseerde criminaliteit", met een "groot risico voor de samenleving". De drie – twee Colombianen van 49 en 41 jaar en een Spanjaard van 43 jaar – werden op 11 maart van dit jaar opgepakt.

Dat gebeurde nadat in de woning aan de Pijpersdijk, waar ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) hun lab hadden ingericht, brand was uitgebroken. De drie namen – getuigen spraken van "gehaast en schichtig" – de benen, met rolkoffer en al. De politie vond ze later gestrekt op de grond liggend, verstopt achter een hek.

In de woning trof de recherche bijna 15 kilo cocaïne aan, erbuiten nog eens ruim 1 kilo. Daarnaast was het huis tot de nok toe gevuld met brandgevaarlijke chemicaliën voor de productie van cocaïne en het terugwinnen van de drug uit zogenoemd dragermateriaal, in dit geval volgens de officier van justitie vermoedelijk Colombiaanse Juan Valdez koffie.

Tussen de materialen bevonden zich tientallen liters zoutzuur, zwavelzuur, aceton en bio-ethanol. "Het enorme risico van brand en voor het milieu liet deze mannen volledig koud", zei ze. De verdachten ontkennen, maar verschaften tijdens het onderzoek nauwelijks helderheid. Ze legden in de ogen van het OM "ongeloofwaardige verklaringen" af over hun rol en positie "in een wereld waarin enorme sommen geld worden verdiend". Meer over de rechtszaak op pagina 5.