'Dit zijn onderknuppels die hopen om een beetje geld te verdienen'

In de ogen van justitie is het "totaal onaanemelijk" dat de drie verdachten van het drugslab aan de Pijpersdijk als nietsvermoedende oppasser en schoonmaker naar Nederland werden gehaald ingevlogen "en zomaar in een drugslab van deze forse omvang" werden gelaten.

Dat was wat de verdachten zelf verklaarden. Een van de drie heeft voornamelijk gezwegen, een tweede zei dat hij op een loods kwam passen en een derde zei dat hij was ingehuurd om een huis schoon te maken. Justitie: ""Deze mannen bewoonden en bewaakten een woning waarin bijna 15 kilo coke lag. Ze wisten precies waarvoor ze kwamen en wat er in de woning gaande was."

Dat de drie vermoedelijk niet de grote organisatoren zijn en elkaar niet of nauwelijks kenden, doet volgens justitie niets af aan de ernst van de zaak. Onderzoek naar opdrachtgevers leverde niets op. De woning waarin het drugslab zat, stond te koop en werd regelmatig verhuurd. De eigenaar – geen verdachte in de zaak - kreeg begin dit jaar een contante vooruitbetaling van 3.000 euro en haalde het huis vervolgens tot 24 maart uit de verhuur. Hij wist alleen te melden dat het geld kwam van een buitenlandse man en vrouw. Hij wist niets over hun identiteit. Op het moment van de brand was het volgens hem een kleine drie weken verhuurd.

Advocaten Henk Koopman en Herman Teunisse toonden zich verontwaardigd over de hoogte van de strafeisen. Grote delen van de aanklacht vonden zij niet bewezen. Koopman karakteriseerde een van zijn twee cliënten – de 41-jarige Colombiaan – als een "in Spanje geronselde illegaal, die alleen heeft toegehapt om zijn zoon te kunnen helpen". De werving van de mannen was volgens hem "moderne slavernij". "Dit zijn 'onderknuppels', mensen in een uitzichtloze situatie die hopen een beetje geld te verdienen." Zij vonden dat de straf gereduceerd moest worden. De rechtbank doet 29 september uitspraak in de zaak.