Irene Drijsten:
Irene Drijsten: "Het gebied in de buurt van de weg naar Paal 12 is elk jaargetijde schitterend." Foto: Jeroen van Hattum

Diversiteit van Texel vind ik geweldig

Wat is je favoriete plek op Texel?

Een lastige vraag, want er zijn zoveel mooie en totaal verschillende plekken op Texel waar ik graag kom. Juist die diversiteit vind ik geweldig. Om dan toch een keus te maken, wordt het een plek waar ik viereneneenhalf jaar geleden voor het eerst op Texel wandelde. Er lag sneeuw en we liepen langs de zuidrand van de Dennen en de heide, in de buurt van de weg naar Paal 12. Een gebied dat in elk jaargetijde schitterend is.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Nee, ik kom van 'de overkant'. Geboren in Zaandam, verhuisd naar Amsterdam voor mijn studie biologie, daarna verhuisd naar een buurtschap in Twente en gewerkt aan de Universiteit Twente als milieuconsulent en vervolgens terug gegaan naar Noord-Holland, Castricum. Anderhalf jaar geleden ben ik naar Texel verhuisd voor de liefde, een geboren en getogen Texelaar, die uiteraard niet van zijn eiland af wil.

Texelaars staan open voor andere mensen

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik ben Triggerpointcoach, sportmasseur en geef nog verschillende andere massages, waarvan de meest bijzondere triggerpoints bij paarden is. Veel mensen weten niet wat triggerpoints zijn, dus even een korte uitleg. Het zijn kleine verkrampingen in de spieren die niet vanzelf weggaan en vervelende klachten door het hele lichaam en beperking van de beweging veroorzaken. Door op een bepaalde manier te masseren kunnen de spieren weer los worden gemaakt. Een onderdeel van de massage is om mensen te leren zelf op eenvoudige wijze hun klachten te verhelpen.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

We wandelen graag met de hond over het strand, door de duinen, de Dennen, over de heide, de meertjes bij de Hors of een van de andere mooie plekken op het eiland. Ik hou veel van fietsen en Texel leent zich uitstekend voor mooie wandelingen en fietstochten. Tijdens het fietsen zien we regelmatig vogels die je normaal niet zo vaak tegenkomt, zoals het witgatje en dodaars. Verder ga ik naar yoga en ben ik als masseur betrokken bij het Texelse team van de Roparun.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Heerlijk nuchter en de Texelaars staan open voor andere mensen.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Zoals ik al eerder heb gezegd vind ik de flora en fauna zeer gevarieerd. Er zijn zoveel totaal verschillende gebieden op het eiland. Dat is echt genieten.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Over het algemeen mooie gezellige kleine dorpjes met hun eigen uitstraling. Jammer is alleen dat er enige tijd weinig aandacht lijkt te zijn geweest om nieuwbouw te laten aansluiten bij het gezicht van het dorp. Ik hoop dat daar meer aandacht voor is of komt.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Er is zo'n ruime keus aan cafés en restaurants dat het nog wel even zal duren voordat ik zelfs maar in de helft daarvan ben geweest. Het valt me wel op dat je ook als vegetariër overal prima en gevarieerd kunt eten. Ik kom graag bij Rebecca in De Waal waar ze bijzondere en heerlijke gerechten hebben én een goed bijpassende wijn schenken. Vrienden en familie van de overkant nemen we daar graag mee naar toe. 's Zomers gaan we naar de Worsteltent voor het volgens ons lekkerste appelgebak van Nederland.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De verschillende evenementen zoals Bluesweekend, Broadway in Den Hoorn, Sommeltjespop, Ouwe Sunderklaas. Voor mij is dat door de kleinschalige manier waarop het georganiseerd is, typisch Texels en daarom zo ontzettend leuk.

Goede herinnering aan Texel?

Vele, maar ik weet nog goed dat er live muziek op de boot was toen ik voor de eerste keer naar Texel kwam voor het Bluesweekend. Dat klonk zo mooi en gezellig.

Wat is er zonde aan Texel?

's Zomers zijn er wel heel veel toeristen, met de bijbehorende auto's. Al het verkeer verstoort het rustige, unieke beeld van Texel.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Het vertrouwen in elkaar, de Texelaars.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan hoop ik nog steeds te genieten van alles wat ik hier doe.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Coen Schoonheden. Coen en zijn vrouw Ans heb ik kort nadat ik mijn vriend had ontmoet, leren kennen. Het zijn goede vrienden geworden waarmee we graag op stap gaan. Coen is naast zijn werk actief in het verenigingsleven en biedt altijd een helpende hand als dat nodig is. Hij kan daar verder zelf beter over vertellen.